hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ígéretes gyógyszercélpont az Alzheimer-kór ellen

Egy amerikai kutatócsoport egy új peptid antagonista alkalmazásával állati modelleken sikeresen csökkentette az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid plakkok lerakódását az agyban, közli a PharmaOnline.

A University of South Florida kutatócsoportja a Biological Psychiatry folyóiratban számolt be arról, hogy a 6KApoEp peptid antagonista alkalmazásával csökkent az agyban lerakódott béta-amiloid plakkok száma állati modellszervezetekben.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Darrell Sawmiller et al, A Novel Apolipoprotein E Antagonist Functionally Blocks Apolipoprotein E Interaction With N-terminal Amyloid Precursor Protein, Reduces β-Amyloid-Associated Pathology, and Improves Cognition, Biological Psychiatry (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az apolipoprotein E (apoE) az Alzheimer-kór kialakulásának egy jelentős genetikai kockázati tényezője, ám mindezidáig potenciális gyógyszercélpontként nem került a vizsgálatok középpontjába. A Dél-Floridai Egyetem kutatói azonban megfigyelték, hogy egy új apoE antagonista képes blokkolni az apoE interakcióját az N-terminális amiloid prekurzor proteinnel (APP).

Állati modellszervezetekben történő alkalmazás során a 6KApoEp sikeresen csökkentette az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid plakkok és tau protein patológiás akkumulációját, valamint javította az egerek tanulási képességeit és memóriáját. Ebben a vizsgálatban is olyan genetikailag módosított egereket használtak a kutatók, melyek az Alzheimer-kór tüneteit reprodukálták. Korábban már számos anti-amiloid terápiát vizsgáltak a béta-amiloid plakkok akkumulációjának megakadályozására, ám a kutatók most azt találták, hogy az apoE és az N-terminális APP fizikai interakciójának blokkolása sikeres betegségmódosító terápiás stratégia lehet a demencia leggyakrabban jelentkező formája ellen.

A preklinikai vizsgálat eredményeit májusban publikálta a Biological Psychiatry folyóirat. A szerzők úgy nyilatkoztak, hogy eredetileg az apoE és az APP közötti patológiás jellegű interakcióról szerettek volna többet megtudni, ám a vizsgálat közben egy olyan apoE származékra bukkantak, amely hatásosnak bizonyult a kísérleti állatok strukturális és funkcionális neuropatológiai rendellenességeinek modulálásában.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés