hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Új eljárás egy koraszülött szállítással összefüggő sikkasztási ügyben

Eljárási hiba miatt hatályon helyezte egy koraszülött gyermekek szállításával foglalkozó alapítvány vezetőjének sikkasztási ügyében hozott elsőfokú ítéletét pénteken a Pécsi Ítélőtábla.

A 41 éves baranyai férfit a megyei bíróság bűnösnek mondta ki többek között sikkasztás, adócsalás és társadalombiztosítási csalás, valamint számvitel rendje megsértésének bűntettében. Ezért halmazati büntetésül négy év fogházbüntetésére és négy év közügyektől eltiltásra ítélte. A másodfokon eljáró táblabíróság Krémer László vezette tanácsa pénteki határozatában új eljárásra kötelezte a Baranya Megyei Bíróságot eljárási hiba miatt.

A vádlott és társai 2000-ben hoztak létre egy koraszülött gyermekek szállításával foglalkozó alapítványt. A szervezet 2001 és 2004 között 115 millió forint állami támogatásban részesült, az összeg egy részét azonban nem a vállalt szakmai feladatokra költötték. Az üzemanyagkártyákkal italt, cigarettát és más, a betegszállítással össze nem függő árucikkeket vásároltak. A vádlott emellett nagy mennyiségben vett olyan gyógyszereket, amelyek a koraszülött gyerekek szállításakor nem használhatók fel. A férfi az alapítvány dolgozóinak bérkifizetési nyilvántartásait nem vezette pontosan, a bérek után több mint hárommillió forint társadalombiztosítási járulékot és 4,6 millió forint személyi jövedelemadót nem fizetett meg. A vádlott az alapítvány pénzéből kisrepülőgép-vezetői tanfolyamot is végzett, és repült. Ugyancsak a szervezet pénzéből fizette ki az általa korábban felvett uzsorakölcsönöket.

A vádlott több mint 39 millió forintot költött el nem alapítványi célokra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink