hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Új díjak jöhetnek a háziorvosoknál

A cégeknek 2012-re már későn jött az egészségbiztosítások tehermentessé tétele, a magánembereket viszont sikerült úgy megijesztenie az egészségpolitikának, hogy aki tudja, biztosítja magát – derül ki a Népszabadság írásából.

A magánszemélyek élénk érdeklődését Oláh Attila, a Mabisz egészség-, baleset- és kockázatelbírálói tagozatának elnöke az egészségpolitikai döntések halogatásának és az ellátó rendszer államosításával kapcsolatos hírek keltette félelmeknek tulajdonítja. A cégek viszont eddig nem ugrottak a lehetőségre. 150-200 vállalatnál kötöttek húsz dolgozónál többre kiegészítő egészségbiztosítást – mondta Oláh Attila  Népszabadságnak. Mindezt azzal magyarázta, hogy a biztosítási piacot és a kedvezményezetteket is váratlanul érte az adókedvezményről szóló decemberi döntés. A vállalatok költségvetése már kész volt, s a biztosítóknak sem volt megfelelő csomagjuk. Úgy becsüli ez év végén beindulhat az üzletág, ugyanakkor abban biztos, hogy teljes kollektívák nem, csak a vezetők lesznek a kedvezményezettjei az adómentes biztosításnak.

Az őszre a kormányzat is készül, egy törvénymódosítással például azt szeretnék elérni, hogy a biztosítók elsősorban az állami egészségügyi szolgáltatóktól vásároljanak. A lap úgy tudja: az új jogszabállyal pontosítanák azt is, hogy mi tartozhat az úgynevezett fizetős kiegészítő szolgáltatások közé. Például a háziorvosok csak díjfizetés ellenében állíthatnának ki a biztosítók kérésére beutalót vagy egyéb igazolásokat. Az új szabályozás akadályozná azt is, hogy a biztosítók a közfinanszírozott ellátásokra „tereljék” fizetős ügyfeleiket, annak ellenére, hogy ez ma is igen ritka. Jelenleg szinte valamennyi üzleti biztosító a magán egészségügyben költi ügyfelei pénzétolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink