hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Új, a PSA-nál jobb teszt a prosztatarák kimutatására

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói egy olyan tesztet dolgoztak ki a prosztatarák kimutatására, amely a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintje mellett hat specifikus antitest szintjét is méri a vérben, s az új vizsgálat szenzitivitása és specificitása meghaladja a jelenleg használt PSA tesztét.

Az A+PSA-nak nevezett teszt használatával csökken a hamis pozitív esetek száma is, azaz azoké, amelyekben a teszt rákot mutat ki, noha valójában nincs rákja a személynek – mondta dr. Gang Zeng urológus, a tanulmány senior szerzője.

„Ez egy nagyon ígéretes új módszer. Ahelyett, hogy csupán egy paramétert, a PSA-t használnánk, többfélét alkalmazunk, amelyeket azonban egyetlen reakcióval lehet mérni” – mondta dr. Zeng. A tanulmány - melyről a Newswise számolt be - a Journal of Translational Medicine májusi számában jelenik meg.

A hagyományos PSA tesztet majdnem 30 éve használják a prosztatarák kimutatására, azonban ezzel nem lehet élesen elkülöníteni a prosztata rossz- és jóindulatú betegségeit – utóbbiak közül idősebb férfiakban igen gyakori a benignus prosztata hiperplázia (BPH), a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, amelynek következtében szintén magasabb lesz a PSA szintje. A British Medical Journal március 31-i online számában publikált egyik közlemény a téves diagnózisok miatt egyenesen úgy fogalmazott, a prosztatarák szűrésnek nincs haszna, nem ment meg életeket.

A retrospektív vizsgálat során a műtét előtt vért vettek 131 olyan amerikai, francia és japán betegtől, akikben a prosztatarákot biopsziával igazolták, és eredményeiket 121 olyan férfiéval hasonlították össze, akiknek BPH-juk vagy prosztatagyulladásuk volt (ez utóbbi esetében szintén magasabb a PSA szint a normálisnál). Hat prosztatarák-specifikus antitestet vizsgáltak, amelyek tipikusan főként prosztatarákban mutathatók ki, jóindulatú elváltozásban nem. A vizsgált antitestek a következők voltak: NY-ESO-1, SSX-2,4, XAGE-lb, AMACR, p90 és LEDGF.

Az A+PSA teszttel szimultán, egyetlen reakcióval vizsgálták a fenti hat antitestet és a PSA-t. A teszt menete hasonló a PSA tesztéhez, és az eredményt is ugyanúgy két óra múlva lehet megtudni, mint a PSA esetében. Az eredményt egy 0 és 1 közé eső számmal fejezik ki, s a 0,5 fölötti értékek prosztatarákra utalnak.

Az új teszt szenzitivitása – azaz azoknak a személyeknek az aránya, akikben a teszt helyesen prosztatarákot mutatott ki – 79 százalék volt, míg a PSA teszt esetében csak 52 százalék ez az érték. A specificitás – azaz azoknak az egészséges személyeknek az aránya, akiket a teszt alapján helyesen egészségesnek osztályoztak – 84 százalék volt, szemben a PSA teszt 79 százalékos értékével. A hamis pozitív eredmények aránya a hagyományos PSA tesztet használva 21 százalék, az új teszt esetében azonban csak 16 százalék.

„A PSA teszt kifejlesztése óta a tudomány olyan sokat fejlődött, hogy most már ideje specifikusabb és szenzitívebb teszteket alkalmazni. Azt hiszem, most egy olyan teszt van a kezünkben, amely jelentősen pontosíthatja a prosztatarák diagnózisát – jobban, mint eredetileg gondoltam” – fejtette ki dr. Zeng.

Dr. Zeng és munkatársai most annak a statisztikai indexnek a javításán dolgoznak, amelynek alapján az új teszt pontszámát kiszámítják. Másrészt, mivel az antitestek szintjét befolyásolhatja a rassz, az etnikum és az életkor, újabb prospektív vizsgálatot készítenek elő, amelyben ezeket a tényezőket is figyelembe vennék. Emellett vannak olyan további antitestek is, amelyeket vizsgálva a jelenlegi hat antitest mellett, növelhető lenne a teszt szenzitivitása és specificitása.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink