hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Ugyanazt tanulják – egészen másképpen

Chris McCarthy 26 éves fiatalember. Jelenleg negyedéves orvostanhallgató a University of Medicine and Dentistry of New Jersey-n. Ő volt segítségünkre, hogy eligazodjunk az európaitól igencsak eltérő amerikai orvosképzésben.

A fiatalember több helyre is beadta jelentkezését, de végül is a New Jersey állami egyetemet választotta, ahol a képzés évi 18 ezer dollárba kerül, szemben például a New York-i Albert Einstein orvosi egyetemmel vagy a Columbiával, ahol évente majdnem 50 ezer dollár a tandíj. – Ráadásul az orvosi egyetemeken a képzés mindenütt egyforma. Akár magánegyetemre, akár állami egyetemre megy valaki, pontosan ugyanazt a tananyagot tanulja – mondja Chris.

Az orvosi egyetemeken az első két évben tantermekben és laboratóriumokban folyik az oktatás. Az első évben anatómiát, hisztológiát, biokémiát, fiziológiát, genetikát, közegészségügyet, biostatisztikát és pszichiátriát oktatnak. – Ekkor tulajdonképpen azt tanuljuk meg, milyen az egészséges emberi test és lélek – mondja Chris. – Másodévben mikrobiológiát, patológiát és ismét pszichiátriát hallgatunk, és megtanuljuk, mi történik, ha valami elromlik a gépezetben. – Ekkor kezelésről még csak minimális mértékben hallanak a diákok, de megértik, mi zajlik a sejtek szintjén, és megismerik a betegségek tüneteit. Az „alapozás” során a hallgatók végighaladnak az emberi testen, a vérképző szervektől a légzőszerveken át a bőrig.

Az első két évben a diákok nem találkoznak betegekkel, de a képzésük mindjárt az első nap azzal kezdődik, hogy „megismerkednek” a rájuk kiosztott holttesttel, amelyet négyes csoportokban boncolnak. – Newark városa, ahol egyetemre járok, híres a magas bűnözési statisztikájáról, holttestben így nincs hiány – meséli Chris. Azonban a kevésbé jól „ellátott” egyetemeken is maximum nyolc embert osztanak be egy test mellé.

Minden diáknak van egy mentora egy praktizáló orvos személyében. A hallgatók hetente jó néhány órát eltöltenek mentoruk munkahelyén. Itt főleg azt figyelhetik meg, hogyan bánik az orvos a betegekkel, hogyan kommunikál velük, de itt sajátítják el az etikus orvosi viselkedés alapjait is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna, New York
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés