hirdetés
hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Tudomány, Innováció, Életminőség

Neuronhálózatok modellezése, a nem-szinaptikus kémiai ingerületátvitel – néhány kiemelés az MTA kutatóintézeteinek munkájából. A közelmúltban csaknem 400 oldalas kötetben foglalták össze az eredményeket.

A KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetében többek között neuronhálózatok modellezésével foglalkoznak. Élettani és pszichológiai kutatások eredményeinek egybevetése arról tanúskodik, hogy szoros korreláció áll fenn bizonyos agyi elektromos mintázatok, illetve viselkedési formák, mentális állapotok között. Az elképzelés lehetőséget ad arra, hogy egy kívánt elektromos aktivitás mesterséges létrehozásától a mentális állapot megváltozását reméljük. Elkészítették a hippokampusz neuronhálózatának részletes, egysejt- makettekre épülő számítógépes modelljét. Ennek alapján sikerült meghatározniuk az idegi kapcsolatrendszer olyan elemeit, amelyek specifikus módosításával a leghatékonyabban lehet befolyásolni a hálózat aktivitását. A Pfizer Inc. támogatásával folytatott kutatások utat nyitottak olyan új gyógyszerek fejlesztéséhez, amelyek specifikus hatásuk miatt kevés mellékhatással érik el az agyi elektromos mintázat, és ennek révén a mentális állapot megváltoztatását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés