hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Tudjanak a betegek is a klinikai vizsgálatokról!

A Rákgyógyítás Magazin most megjelent tavaszi számának fókuszában a betegjogok mindennapi érvényesülése áll.

A panaszláda nem süllyesztő – szögezi le dr. Novák Krisztina, az Országos Betegjogi Központ főigazgatója a Rákgyógyítás Magazinban, amelyben gyakorlati példákon keresztül mutatják be, hogy a szorosan vett betegjogi képviseleten túl milyen sok területén számíthatnak a betegek a jogi képviselőkre.

Tudjanak a betegek is a klinikai vizsgálatokról, legyen nyilvános melyik onkológiai centrumban milyen új, a napi rutinban még nem alkalmazott hatóanyaggal folynak vizsgálatok, hogy ezáltal a páciensek könnyebben tájékozódhassanak arról, saját betegségükkel összefüggésben bárhol az országban van-e aktuálisan lehetőségük bekapcsolódni tudományos tanulmányba – fogalmazza meg a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) egyik legfontosabb célkitűzését a lapnak dr. Ruzsa Ágnes, az orvosszakmai szervezet új elnöke.

A rákbetegeknek az erőnlétén, úgy a fizikai, mint a mentális állapotán javíthat a gyógytorna, illetve a komplett fizioterápia, de csak akkor, ha az személyre szabottan, az orvossal egyeztetve történik, mert ami hathat, az árthat is. A daganatos betegekkel dolgozó Kapitány Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Fizioterápia Tanszékének adjunktusa segít a lapban támpontokat találni ezen a sokszor ellentmondásosan megítélt területen.

Sehol se legyenek elárvult betegek! – vallják az emésztőszervi daganatos betegekért létrejött Gyógyulj Velünk Egyesület tagjai, akik rámutatnak: idehaza még mindig jellemző, hogy gyenge a civil szféra, ezért kell, hogy minél több beteg és családtag megtapasztalja, milyen erő rejtőzik az összefogásban, s milyen sok segítséget tud nyújtani egy sorstársközösség.

(A lapszám tartalmáról és elérhetőségéről itt olvashat bővebben.)

(forrás: Rákgyógyítás)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés