hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Transzplantációs szakmai nap Debrecenben

Csaknem 140 rosszindulatú vérképzőszervi betegségben szenvedő betegen hajtottak végre eddig sikeres sajátőssejt-átültetést a debreceni őssejt-transzplantációs centrumban - hangzott el kedden Debrecenben a harmadik alkalommal megrendezett transzplantációs szakmai napon.

Udvardy Miklós professzor, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) belgyógyászati intézetének igazgatója megnyitójában arról beszélt, hogy még mindig nem irányítanak annyi 65 év alatti beteget a centrumba, mint amennyinek az ellátására lehetőség lenne. Pedig az új szerekkel és a transzplantációval 3-4-5 évvel meghosszabbítható a rosszindulatú vérképző szervi betegségben szenvedők élete.
A professzor ezért hívta a régió kezelőorvosait betegeikkel együtt menjenek el Debrecenbe, s maguk is vegyenek részt az őssejt-transzplantációs kezelésen.
Megítélése szerint így a kezelőorvosoknak a centrumba küldve a beteget nem lesz olyan érzésük, hogy az "már nem az ő betegük", s ez jótékony hatású lehet a kiegyensúlyozott orvos-beteg kapcsolatra.
Kiss Attila professzor, a DEOEC 2-es számú belgyógyászati klinikája őssejt-transzplantációs centrumának vezetője elmondta: 2003 óta végeznek saját vérképző őssejt-átültetést Debrecenben. Az eljárás során a csontvelőből vesznek őssejteket, majd egy rendkívül erős úgynevezett szuperdózisú kemoterápiás kezelés után visszaadják az őssejtet a betegnek. Tájékoztatása szerint 80 százalékos a túlélési arány, ami tovább javítható. 
Európában évente 15 ezer, a világon mintegy 30 ezer ilyen beavatkozást végeznek. Ma Magyarországon a 300-at meghaladja a saját őssejttel kezelt vérképzőszervi betegek száma. Debrecenben jelenleg 40 beteg kap őssejtet, de akár 50-et is el tudnának látni. A kezelést kiterjesztették a kardiológiai és a perifériás érbetegségekben szenvedőkre is.


 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés