hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Tovább szigorították magatartási kódexüket az innovatív gyógyszergyártók

Jövőre jönnek az új etikai szabályok a gyártóknál

Új, az eddigieknél is szigorúbb etikai szabályokat vezetnek be Európa-szerte az innovatív gyógyszergyártók, amelyeket Magyarországon az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) újonnan elfogadott Magatartási Kódexe tartalmaz. Az új előírások a gyógyszeripar és az egészségügyi szervezetek, szolgáltatók és betegszervezetek közötti kapcsolat átláthatóságát emelik még magasabb szintre. Az AIPM bízik abban, hogy a kezdeményezéshez csatlakoznak majd más hazai gyógyszeripari szereplők is.

Az elmúlt évtizedekben az innovatív gyógyszereknek köszönhetően jelentősen javultak a betegek életkilátásai, és sok, korábban nem kezelhető betegség vált gyógyíthatóvá. Jelenleg is sok ezer új terápia áll fejlesztés alatt a legkülönbözőbb területeken, és több ezer szakember dolgozik az új gyógymódok kutatásán. A gyógyszerfejlesztés azonban egy olyan komplex, többszereplős folyamat, amelynek kulcsfázisaiban az orvosok és a betegek együttműködése is alapvető fontosságú. Az innovatív gyógyszergyártók szigorú magatartási szabályaikkal azt szeretnék biztosítani, hogy a közös cél érdekében történő együttműködés teljesen átlátható és feddhetetlen legyen. Minél átláthatóbb ugyanis a kapcsolat a gyógyszergyártók és az egészségügy többi szereplője között, annál nagyobb az új terápiák iránti bizalom, és annál gyorsabb lehet a gyógyulás.

A gyógyszergyártók és az egészségügyi szolgáltatók, valamint szervezetek közötti viszony átláthatóságát eddig is szigorú szabályok biztosították. Ezt emelik most új szintre az innovatív gyógyszergyártók Európa-szerte, akik hosszú előkészítést követően jövő év elejétől új magatartási kódexet vezetnek be. A hazai tagvállalatokra érvényes, új AIPM Magatartási Kódex korábbi irányelvek összevonásával, illetve több korábbi előírás további szigorításával készült, és egyhangúlag fogadta el az AIPM közgyűlése.

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta, hogy a hazai innovatív ipar büszke arra, hogy Európában az elsők között implementálta az új magatartási szabályokat. Egyben kiemelte: az AIPM szeretné, ha a vonatkozó új, nemzetközi standardoknak is megfelelő szabályokat a hazai gyógyszeripar többi szereplője is érvényre juttatná, így a növekvő transzparencia a teljes iparág működésére kiterjedne. Ennek érdekében iparági társszervezeteikhez fordulnak, hogy csatlakozzanak az innovatív gyógyszergyártók előremutató lépéséhez, és működésük során alkalmazzák az Európa-szerte mind szélesebb körben érvényesülő kritériumokat. Az AIPM bízik benne, hogy a négyszövetségi együttműködés többi szereplője (az AIPM mellett a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, valamint a „VÉDETTSÉG” Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete) is csatlakozik az AIPM kezdeményezéséhez, és elfogadja a most önkéntesen bevezetett, az etikus iparági magatartást és a bizalmat tovább erősítő önszabályozó irányelveket.

A Magatartási Kódex elfogadása azért is különösen fontos, mert az innovációnak köszönhetően gyógyszerkincsünk egyre gyorsabban fejlődik, így a betegek, az egészségügyi szakemberek és az ellátórendszer közös érdeke a legújabb tudományos eredményekhez való hozzáférés, a korszerű terápiás készségek megtartása. Emellett Magyarországon az innovatív gyógyszeripari vállalatok európai összehasonlításban is jelentős számú klinikai vizsgálatot folytatnak, amelyek évi 10-20 ezer beteg részvételével zajlanak. A betegszervezetekkel való együttműködés etikai alapjainak lefektetése pedig azért is kiemelkedően fontos, mert ma már a gyógyszerek teljes életciklusát tekintve – a kutatásoktól egészen a terápiás eredményesség javítása érdekében történő együttműködésig – számos területen megkerülhetetlenné vált a betegekkel való folyamatos szakmai párbeszéd is. Nem véletlen, hogy az AIPM Kelet-közép Európában úttörő kezdeményezése is a betegszervezetekkel való stratégiai szintű együttműködés regionális adottságokra épülő modelljének kialakítására irányul.

Az AIPM új Magatartási Kódexét a szervezet május végi közgyűlése fogadta el, az új etikai szabályok 2021. január 1-jén lépnek hatályba.

(forrás: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete , Front Page Communications)

cimkék

hirdetés

Könyveink