hirdetés
hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Tongszu generális sírja a Hopp Ferenc Múzeumban

Szélcsengők, felhőfrizurák

Valószínűtlen, hogy tömegestül utaznánk, művészetkedvelők, Koreába. Aki azért felkapja a fejét a gondolatra, mindenesetre térjen be mostanában a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumba: a Kogurja tartománybeli úgynevezett Ánáki 3. sírból származó 4. századi falfestmények láthatók most Budapesten.

A Kogurjai sírfestészet, olvasható a magyarázó táblákon, híres-nevezetes. A Han-kori kínai sírfestészet hagyományait követi. Nevezetes személyiségek (esetünkben a Kínából Koreába menekülő, i. sz. 336-ban elhunyt Tongszu kínai generális) életének mozzanatait és színtereit – tehát családtagjait, háza népét, mindennapi életét – örökíti meg, amúgy perspektivikus ábrázolásban. S a kínai sírfestmények harmonikus, hajlékony stílusát viszi tovább. A merevebb, szertartásosabb kínai képekkel szemben azonban kifejező, eredeti, mozgalmasabb, spontánabb tablók születtek Kogurjában. Az új stílus épp az 5–6. században éli majd virágkorát, amikor a Handinasztia Kínában hanyatlásnak indul.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TEGYI ENIKŐ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés