hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.

Gazdaság

Többmilliárdos kórházfejlesztést terveznek Szentesen

Több milliárd forintos korszerűsítésre készül a szentesi Dr. Bugyi István Kórház; három elkészült pályázatából kettőt a megyei önkormányzat jegyez – közölte a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón Szentesen.

Szirbik Imre (MSZP) elmondta, hogy három pályázatot adtak be: az egyik a kórház energetikai korszerűsítéséről, a másik a sürgősségi betegellátó osztály fejlesztéséről szól, a harmadik pedig egy nemzetközi párhuzamos fejlesztés a romániai Zsombolyával közösen.

Az energetikai korszerűsítés során az intézmény a termálvíz fokozottabb kihasználását és a szénhidrogének felhasználásának visszaszorítását szeretné elérni. Erről a pályázatról egyébként szerdán a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna (Fidesz) közleményt adott ki, amely szerint a mintegy 150 millió forintból megvalósuló fejlesztésre a megye a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán közel 70 millió forintot nyert. A projekt várhatóan 2010 decemberére készül el.

A szintén megyei kezdeményezésű sürgősségi betegellátó osztályra beadott 500 millió forintos pályázat már nyert az első fordulóban, a második fordulóban a beadás határideje szeptember 30-a. Itt még megoldásra vár az építési terület kérdése a megye és a város között. A városvezető szerint ezt úgy kell megoldani, hogy megvalósuljon a kórház szükséges fejlesztése és a további fejlesztésekre is maradjon terület.

Emellett a város beadott egy közös INTERREG-pályázatot a romániai Zsombolyával. A két város anyagát az első fordulóban az Együttműködési Tanács már jóváhagyta. A településeken párhuzamos fejlesztés valósulna meg. Míg Zsombolyában a szentesi tapasztalatokat felhasználva egy intenzívellátó-részleget alakítanának ki, addig Szentesen mozgásszervi és helyreállító rehabilitációs központ jönne létre.

Szirbik Imre kitért arra: szeretnék, ha ezt a beruházást megelőzné egy új műtőblokk építése is Szentesen. Erre a pályázatot ugyan még nem írták ki, de a város saját költségén már megkezdte az előzetes tervek elkészítését. Azt szeretnék, ha néhány héten belül olyan állapotba kerülne a pályázat, hogy technikai oldalról azonnal beadható legyen, de ezt még egyeztetik a megyével – tette hozzá.

Közlése szerint a műtéti blokk 3–4 milliárd forintos beruházási összeget igényel, amelynek 80–85 százaléka pályázható. A zsombolyai program 2,5 millió eurós pályázat, az összeg 95 százalékát biztosítja az unió, a fennmaradó 5 százalék az önerő.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink