hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Több orvos kell az ügyeletekhez

Precedensítélet született

Az ügyeletben töltött idő teljes munkaidőnek számít akkor is, ha készenléti szolgálatban pihenéssel telik el – döntött az Európai Bíróság. A precedens értékű ítélet több milliárd eurós kiadást jelenthet a tagállamok számára.

Az orvosi ügyelet kérdését egy német orvos, Norbert Jaeger vitte az EU bírósága elé, mivel munkaadója, a kieli kórház úgy vélte, az ügyelet azon része, amely alatt a doktor a szobájában pihent, nem számít munkaidőnek. A luxemburgi székhelyű bíróság viszont szeptember 9-i ítéletében kimondta: a munkahelyen töltött készenléti időt is bele kell számítani az ügyeletbe. Ebből a döntésből viszont az következik, hogy az EU valamennyi tagországában változtatni kell az ügyeleti renden. Mivel a teljes munkaidőt mindenhol törvények korlátozzák, az orvosok ezentúl nem kényszeríthetők majd a mostanihoz hasonló mértékű túlmunkára, amiből viszont az is következik, hogy a jelenleginél több orvossal biztosítható csak a nap 24 órájában a betegellátás.

A német orvosok szakszervezete szerint ehhez további 15 ezer orvosra lenne szükség, ami legkevesebb 1 milliárd eurójába kerülne a költségvetésnek. A német kórházszövetség számításai szerint viszont 27 ezer új orvosra, 14 ezer adminisztratív dolgozóra, illetve nővérre lesz szükség az ítélet miatt. A költségek így elérhetik az 1,75 milliárd eurót, de más kalkulációk inkább a hárommilliárdhoz közelítenek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés