hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Tízéves terv: vitatott kórházi közbeszerzések

A HVG e heti számában megjelent tényfeltáró cikk szerint meglehetősen nagy feltűnést keltett szakmai körökben a Fejér Megyei Szent György Kórház által június közepén nyilvánosságra hozott közbeszerzésiajánlat-kérés. Nem önmagában a 6,5 milliárd forintos érték, hanem a tíz évre szóló - például évi 919 tétel,  211 271 doboz, részletesen meghatározott medicina beszerzésére elnyerhető - gyógyszer-beszállítói státus felkínálása tette pikánssá a felhívást.

Erős jövőbelátási képesség kell már ahhoz is, hogy akár két évre előre pontosan meg lehessen határozni egy megyei kórház medicinaszükségletét, negyedévente változik ugyanis a támogatás - új gyógyszerek kerülnek be vagy éppen kerülnek ki ebből a körből -, ami erősen befolyásolja a gyógyszergyártók marketingpolitikáját. Ha ugyanis a kórházban fekvő beteget beállítják valamilyen orvosságra - például vérnyomáscsökkentőre, fájdalomcsillapítóra -, 80-90 százalékuk később is ezeket íratja fel orvosával. Ennek tudatában egyes készítményekből jelentős mennyiséget adnak ingyen a gyártók a kórházaknak. Egy tavaly készült, a kórházi gyógyszergazdálkodást vizsgáló állami számvevőszéki jelentés szerint 13 újonnan bevezetett készítménynél a térítésmentesen kapott gyógyszer mennyisége valamennyi intézménynél meghaladta a pénzért való vásárlás mértékét, három terméket pedig vásárlás nélkül, adományként adtak. Országos átlagban a felhasznált medicina értékének a 20-25 százaléka adományból származik.
A piaci változás gyorsaságára jellemző, hogy június 1-jén 460 készítmény ára változott, az Országos Gyógyszerészeti Intézet havonta átlagosan 100-150 új gyógyszert törzskönyvez, és évente számos készítmény szabadalmi védettsége jár le, amelyek helyébe olcsóbb, generikus orvosságok lépnek. Minél több termékre és minél hosszabb időre szól az egy-egy szállítóval megkötött szerződés, annál kisebb a kórház mozgástere - állítják a HVG által megkérdezett kórházi vezetők, akik a közbeszerzés költségei és időigénye miatt az egyéves gyógyszerbeszerzési megállapodást túl rövidnek, a háromévesnél tartósabbat viszont indokolatlanul hosszúnak tekintik. Más véleményen van a debreceni fakultás vezetése: korábban hétéves, majd annak lejárta után a közelmúltban tíz évre szóló gyógyszervásárlási megállapodást hoztak tető alá - több pályázóval. Először egy új intézményi gyógyszertár felépítésével, utóbb pedig 600 millió forintos beruházási hozzájárulással revanzsálták a nyertesek, hogy ilyen hosszú távú üzlet részesei lehettek.
Az egészségügyi szakmában terjedő híresztelések szerint a kórházak működtetésbe adását ellenző fideszes politikusok - kiváltképp az észak-dunántúli pártigazgató, egészségpolitikus, parlamenti képviselő Molnár Ágnes - által nyomatékkal ajánlott alternatíva a hosszú távú szállítói egyezség. Így sokan tudni vélik, hogy a fehérvári közbeszerzés volna az a kísérleti projekt, amelyet hamarosan követhet a győri, a szombathelyi és a nagykanizsai kórház hasonló tartalmú tendere. A gyógyszer-nagykereskedelmet ismerők még csak találgatják, melyik lehet az a cég, amelyik megfelel majd a kiírók feltételeinek, s a bizalmukat élvezi.

>>> A cikk folytatását a HVG 2008/27. számában, vagy a cikk mellé csatolt linkre kattitva olvashatják  el.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink