hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Titokzatos világűr

Naprendszerünk újabb és újabb titkait tárják fel földi űreszközök. A Cassini űrszonda vizet talált a Szaturnusz Enceladus nevű holdján. Szintén a Cassini lelt rá milliónyi apró holdacskára a Szaturnusz gyűrűiben. A Plútó körül a Hubble-űrteleszkóp talált meg két kis holdat.
 
Az Enceladus, amely a görög mitológiában szereplő gigászról kapta nevét, a Szaturnusz 35, névvel bíró holdja között a hatodik legnagyobb, átmérője 504 km. A hold a bolygó széles és diffúz, kék színű E-gyűrűjében mozog, valószínűleg belőle származik a gyűrű anyaga. A Cassini űrszonda tavaly februárban 1000, márciusban 500, júliusban 168 kilométer magasságban repült el az Enceladus felett.
A korábbi földi megfigyelésekből és a Voyager űrszonda felvételeiből már feltárult az Enceladus jeges és változatos, kráterekkel tarkított felszíne. A Cassini kutatói remélték, hogy sikerül valamilyen aktivitást, esetleg jégvulkanizmust közvetlenül megfigyelni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés