2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Titokzatos betegség terjed Vietnámban

Tizenkilencen meghaltak, 171-en pedig megbetegedtek Vietnámban egy titokzatos betegségben. Az egészségügyi minisztérium nem tudta feltárni a kór okát, a WHO és az amerikaiak segítségét kérték.

Titokzatos betegségben tizenkilencen meghaltak, 171-en pedig megbetegedtek Vietnam középső részén – írta a The Washington Post című amerikai napilap internetes oldala helyi illetékesekre hivatkozva. A fertőzés főleg gyerekeket és fiatalokat érint, magas lázzal, étvágytalansággal, a kezet és a lábat elborító kiütésekkel kezdődik.

A betegeknél, akik nem jutnak idejében kezeléshez, májproblémák, esetleg többszervi elégtelenség is jelentkezhet – mondta el Le Han Phong, Quang Ngai tartomány Ba To körzete népi bizottságának elnöke. Közel száz embert ápolnak kórházban, közülük tíznek válságos az állapota. A kisebb tüneteket mutató pacienseket ambulánsan kezelik. A betegség a korai kezelésre jól reagál, 29 beteg azonban újra elkapta a fertőzést.

Az egészségügy-minisztérium áprilisban szakértőket küldött a térségbe, ők azonban nem tudták a kór okát feltárni. A tárca ezután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Betegség-ellenőrző és -Megelőző Központ (CDC) segítségét kérte a vizsgálathoz. A betegséget először tavaly áprilisban észlelték, de az esetek száma októberre csökkent. Márciusban jelentek meg az újabb fertőzéses esetek. 

(forrás: MTI/Origo)

cimkék

hirdetés

Könyveink