hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Tiltott fogyasztószerre talált az ÁNTSZ

Tiltott összetevőt tartalmazó étrend-kiegészítő készítményre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – adta hírül az MTI.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Hoodia p57 gyors fogyást ígérő étrend-kiegészítőt a forgalmazó bejelentette az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez (OÉTI), azonban a dokumentáció vizsgálata során kiderült, hogy összetevői között megtalálható Hoodia gordonii növényi komponens az Európai Unióban új élelmiszernek tekintendő, közösségi szintű engedélyezés hiányában a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti, emiatt nem forgalmazható.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban több olyan lakossági panasz is érkezett, melyekben egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémákat jeleztek a vásárlók. A termékek közös jellemzője, hogy azokat külföldön bejegyzett honlapokról lehet megrendelni. Előfordul az is, hogy egy-egy termék olyan összetevőt tartalmaz, amelyet nem lehet felhasználni az unióban. Az egészségügyi hatóságnak azonban nincs jogszabályi lehetősége arra, hogy külföldi honlapokról megrendelhető termékekkel kapcsolatban eljárjon.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a nem ellenőrzött forrásból beszerzett, ismeretlen eredetű és összetételű "csodaszerek"" közegészségügyi kockázatát nem lehet megítélni, így azok veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. A tisztiorvosi szolgálat szerint gyanús lehet az is, ha a weboldalon hirdetett készítmény előállítóját, illetve magyarországi forgalmazóját, bejelentőjét nem lehet nyomon követni, ha a hirdető neve, székhelye, a kapcsolattartásra, elérhetőségre vonatkozó adatok egyértelműen nem azonosíthatók. Továbbá fontos, hogy legyen a termékhez magyar nyelvű tájékoztató.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink