hirdetés
hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Tetten érni a kuruzslást

Megállapítható, és ma már dokumentumokkal is bizonyítható, hogy súlyos egészségkárosító tevékenységet folytatnak a törvénnyel szabályozott nem konvencionális gyógyítást  megkerülő, képzetlen, illegitim módon működő személyek és társulások.

Az orvoslás valamennyi szakterületén hónapról hónapra, évről évre érzékelhetően, mondhatnám tragikusan növekszik azon betegek száma, akik sarlatánok, kuruzslók kezében hetekig, hónapokig vesztegelnek, majd egyre súlyosabb állapotban kerülnek orvoshoz. Ha feltételezzük is, hogy a szakszerűtlen „kezelés” önmagában még nem volt kártékony – bár sok esetben ez sem zárható ki –, a hiábavalóan eltelt idő  a beteg állapotának romlását eredményezi. Azonkívül minél súlyosabb a betegség, annál nehezebb a gyógyítása és annál kétségesebb a páciens teljes felépülése. Fül-orr-gégész vagyok, saját szakterületemen gyakran találkozom olyan tumoros betegekkel, akiken azért nem lehet segíteni, mert késve fordultak az orvoshoz. És nem elhanyagolható szempont a költségkihatás sem: minél előrehaladottabb a betegség, annál időigényesebb és drágább a kezelés.

Mindezeket mérlegelve a Kollégiumi Egyeztető Testület – amelyhez a Belgyógyászati, az Idegsebészeti, az Onkológiai és Sugárterápiás, valamint a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium beadványt juttatott el – a Magyar Orvosi Kamarához (MOK) fordult, hogy a kompetenciákra és a jogi keretekre figyelemmel foglaljon állást az említett témakörben, továbbá dolgozzon ki megoldási javaslatot. Az elnökség ülése napirendre tűzte a betegkárosító tevékenységek feltárásának és lehetséges megakadályozásának kérdését. Mind a Kollégiumi Egyeztető Testület, mind a MOK elnöksége elemezte azokat az okokat is, amelyek a beteget sarlatánokhoz viszik. Úgy véljük, az emberi hiszékenység, a hagyományos orvosi tevékenységnél kevésbé megterhelő (kevésbé fájdalmas, csonkító) „gyógyítási mód” ígérete és reménye játszanak ebben szerepet, de meg kell vallanunk, kétségtelen faktor az orvostudomány jelen teljesítőképességének behatároltsága is, s mindenekelőtt a megtévesztő, gátlástalan reklám.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Z. Szabó László
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés