hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Térségi keringőt járhatnak a betegek

Az új rendszer szerint a kórházi várólisták közötti különbségeket a jövőben kiegyenlítheti a pácienst „követő” finanszírozás – írja a Magyar Hírlap.

A várakozási idő nem mindig áll arányban a páciensek számával. Délközép-Magyarországon például körülbelül hétszázan csak negyven napot várnak diagnosztikus szívkatéterezésre, míg az északközép-magyarországi térségben száznyolc beteg hatvanhárom nap alatt kerülne sorra.

Ennél is szélsőségesebb eltérések mutatkoznak a csípőprotézis-beültetésnél, ez a műtétfajta az ellátórendszer hatékonyságának szinte a lakmuszpapírjává vált az utóbbi időszakban. A különbségek olykor meghökkentők, és a valós kép helyett valamiféle torzulást mutatnak. Nehéz ugyanis elképzelni azt, amit a köznyilvános adat jelez: a kecskeméti kórházban 153 ember van a listán, várakozási idő azonban nincs.

Az egészségügyi struktúra átalakításának az is célja, hogy minden beteg a leghamarabb kaphasson ellátást, így – ha beleegyezik – a saját térségén belül egy rövidebb listával rendelkező szolgáltatóhoz is irányíthatják. Korábbi közlések szerint a finanszírozás ilyenkor „követné” a beteget, tehát a kórház az után a páciens után is megkapná az ellátásért járó összeget, aki papíron nem hozzá tartozik.

Ám mivel a finanszírozás összességében országosan kész helyzetet teremt – vagyis abból kell gazdálkodni, ami van –, szakértők szerint egyszerűbb lenne, ha csak a pénz „mozogna”, a beteg nem. Vagyis a rendelkezésre álló összeget eleve az igények szerint csoportosítanák az intézmények között. Az átirányítással persze elméletileg „laposabbá” válik majd az intézmények közti görbe. Ehhez azonban az is kell, hogy naprakész legyen a szervezés, másként könnyen feltöltődhet a sor egy-egy kórházban – írja a Magyar Hírlap.

hirdetés

Könyveink