hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

„Teniszkönyök” a nyakban

A 37 éves nő nyakának erős fájdalma és mozgáskorlátozottsága miatt fordult orvoshoz. Akut nyaki szindróma, agyhártyagyulladás és szubarachnoidealis vérzés lehetősége merült fel. A mágneses rezonanciás (MR) vizsgálat azonban egészen mást mutatott: retrofaringeális lágyszöveti duzzanatot, diffúz folyadékgyülemet és a második nyaki csigolya testének részleges ödémáját. Az MR-lelet, valamint a komputertomográfiával megállapított prevertebrális meszesedés alapján retrofaringeális tendinitiszt regisztráltak. Kóreredetét tekintve ez a tünetegyüttes a váll és a könyök gyulladásos ínbetegségeihez hasonlít: heveny gyulladásos idegentest-reakciót váltanak ki bizonyos – legtöbbször hidroxi-apatit – kristályok.
   A jellegzetes meszesedésekkel tarkított nyaki tendinitisz leggyakrabban a m. longus colli inának legfelső tapadási helyén alakul ki, de lefelé egészen a 6. nyakcsigolyáig terjedhet a gyulladás. Kiterjedhet – mint ebben az esetben – a csigolyatestekre is. Nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) vagy rövid ideig alkalmazott kortikoszteroid hatására a tünetek legtöbbször hamar elmúlnak. Ezúttal a diclofenac hozott gyors javulást.
   A heveny nyaki panaszok differenciáldiagnózisában mindig gondolnunk kell a retrofaringeális tendinitisz lehetőségére – teszi hozzá közleményében dr. Josef G. Heckmann professzor (Nervenarzt 2006;77:952–957). Ha a betegnek típusos panaszai vannak és az MR-lelet is megfelel a várakozásnak, akkor mellőzhető az invazív vizsgálat, és késedelem nélkül meg lehet kezdeni az NSAID-terápiát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés