hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 30., szerda - Jeromos.
hirdetés

Teljes műszív-beültetés

Teljes műszívet ültettek be egy 58 éves férfinak a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézetben (IKEM), adja hírül az Index.

hirdetés

A prágai klinika a harmadik intézmény a világon, ahol ilyen beavatkozást hajtottak végre, írja az MTI nyomán  Index. Az orvosok azután ültették be a mesterséges szervet, hogy a páciens beteg szívének szinte egészét eltávolították. Az 58 éves férfi jó állapotban van, a műszív hibátlanul működik. A pácienst néhány nappal ezelőtt lekapcsolták a lélegeztető gépről. Az emberi szívnél háromszor nagyobb és nehezebb, 800 grammos műszívet Franciaországban fejlesztették ki, az  első műszívet 2013 végén ültették be egy végső stádiumban lévő, szívelégtelen 76 éves beteg szervezetébe.

A teljes műszív azért egyedi, mert nem arra szolgál, hogy a szívátültetésre várva pótolja a beteg szívet, hanem véglegesen helyettesíti azt. A felhasznált biológiai szövetek és szenzorok a természetet igyekeznek utánozni. Azoknak a halálos betegeknek az életét kívánják vele meghosszabbítani, akik nem reménykedhetnek szívátültetésben, mert túl idősek, donorból pedig túl kevés van.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink