hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Elkészült az első 3D-s műszív

A Harvard Egyetem kutatóinak sikerült előállítaniuk az első teljes mértékben 3D-s nyomtatással készült, chipre szerelt, érzékelőkkel ellátott emberi szívet – pontosabban annak mesterséges anyagból készült változatát, teljes értékű modelljét, írja az itcafe.hu.

A teljes mértékben automatizált eljárással rövid idő alatt előállítható mesterséges szerv lehetőséget biztosít a kutatóknak, hogy pl. a szív és más szervek kapcsolatát, együttműködését vizsgálhassák kísérleteik során.

A szerv körülbelül egy nap alatt készül el a megadott instrukciók alapján – vagyis pl. a kutatók úgy tervezik meg, hogy az egy adott betegség vagy rendellenesség attribútumait hordozza. A koncepció alapján a kutatók nyomtattak már olyan struktúrákat is, melyek a tüdő, a nyelv, illetve a belek működését modellezik.

Johan Ulrik Lind, a kutatócsapat egyik tagja elmondta, hogy ez az új, programozható előállítási mód nemcsak testre szabhatósága miatt nagy eredmény, hanem az adatok megszerzésének módját is jelentősen megkönnyíti. Az eredményeket közlő tanulmány társszerzője, Kit Parker professzor ehhez azt tette hozzá hogy ez a „microfabrication approach” – vagyis mikroszintű gyártási megközelítés – új utakat nyit az in vitro szövettani, toxikológiai és gyógyszerészeti kutatásokban – és azzal biztat, hogy egyre több állatkísérlet lesz kiváltható a segítségével.

A teljes cikk fotókkal, videóval

(forrás: IT café)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink