hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Tartalékban a magyar lélegeztetőgépek

Ötszáz magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet gyártottak, amelyek raktárban pihennek, közölte az RTL Híradó kérdésére a kormány.

A magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek, amelyeket az erre a célra kialakított üzemben gyártottak, veszélyhelyzeti tartalékban, raktárban vannak, közölte az RTL Híradó kérdésére a kormány. Hadházy Ákos független képviselő ugyanerre volt kíváncsi, de kérdéseire Schanda Tamás államtitkár mindössze annyit közölt, hogy a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek tesztelése „sikeres és eredményes” volt. Hadházy szerint ez arra utal hogy valójában el sem indult a gyártás.

Az RTL Híradó riportjában a Telex szerint felidézik, hogy a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép prototípusát 2020. áprilisában mutatták be Orbán Viktor miniszterelnöknek a Budapesti Műszaki Egyetemen, egy hónnap később már azt kommunikálta a kormány, hogy elindult a sorozatgyártás. Az ehhez szükséges speciális üzemcsarnokot 100 millió forintból alakították ki, napi 10 darab gép legyártását ígérték. Múlt heti rádióinterjújában is szóba hozta a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet Orbán, azt mondta, hogy a külföldi beszerzés mellett elkezdődött a magyar gyártás is.

(forrás: Telex, RTL Klub Híradó)
hirdetés

Könyveink