hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Táncmágusok a Szigeten

A Sziget Fesztivál Tánc- és Színházi sátra immár egy évtizede kínál izgalmas, az évad során is látható hazai, illetve csak erre az alkalomra idelátogató külföldi produkciókat. Bízvást állítható viszont, hogy szervezői idén minden eddiginél gazdagabb kínálattal hívogatják az érdeklődőket. A színpadon három világhírű társulat is tiszteletét teszi az emberi fizikumra fokuszáló koreográfiákkal, de a hazai nagyágyúk listája is impozáns.

A nagyhírű kanadai színpadművészet neves formációja, az 1992-ben alakult, vancouveri Holy Body Tattoo először hét éve járt Magyarországon. A Sziget első éjjelén, augusztus 4-én, éjfélkor látható Circa című előadásukat három éve mutatták be Budapesten. A csoportot egy zeneszerző (Jean-Yves Thérriault) és egy táncospár (Dana Gingras és Noam Gagnon) hozta létre: stílusukat fizikai táncszínházként határozzák meg. Izzó, érzéki előadásaik főszereplője a mozgó emberi test, mely saját kifejezésének határait kutatja. A Circa zenéjét egy világszerte ismert, excentrikus angol zenekar, a másfél évtizede működő Tiger Lilies játssza. A tangó lángoló melankóliájával átitatott darab a vágy titokzatos nyelvét igyekszik felkutatni, az anyag és a test találkozását, a szerelmesek táncát, melyben a vágy a szakadék felett lebeg. Az alapító koreográfusok által előadott Circa szédítő atmoszférát teremtve jeleníti meg és ünnepli a megadás és az irányítás érzéki erőit.

Augusztus 6-án este fél tizenegykor lép színpadra a francia tánc egyik „nagyágyújának”, az albán származású Angelin Prejlocajnak két éve, a Vígszínházban már nálunk is bemutatkozott társulata. A koreográfus húsz éve dolgozik saját együttesével; művészi teljesítményéért 1998-ban vehette át a Francia Becsületrend Lovagja címet. Prejlocaj alkotása, a Near Life Experience a test különleges állapotait igyekszik feltárni, olyanokat, melyek az átmenetiség érzetéhez társíthatók. Ilyen pillanatokat élünk át ájuláskor, orgazmus és transz közben, eksztatikus pillanatokban. Ez az élmény közelebb hozza egymáshoz az elragadtatás és a gyönyör érzését, az intenzív megvilágosodás pillanatait ötvözi a személyiség elvesztésének érzésével.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Halász Tamás
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés