hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

TAJ szám égetést is tarthatnánk

Orosz Évát, az ELTE Egészségpolitikai és Egészség-gazdaságtan tanszékének vezetőjét és Mihályi Péter egészségügyi közgazdászt kérdezi az ágazat finanszírozásának stabilitásáról a Napi.hu.

Az idősek arányának a növekedése az egészségügy finanszírozása szempontjából közel sem olyan problémás, mint a nyugdíjak finanszírozásánál. Az egészségügy ugyanis a kormányzat szándékaitól függően sorolódhat előre vagy hátra a prioritási listán, akár egyik évről a másikra csökkenthetők a kiadások, míg a nyugdíjaknál nincs ilyen mozgástere a kormánynak. Az a tény, hogy ma reálértékben kevesebbet költünk a közfinanszírozott egészségügyre, mint 2006-ban, is azt bizonyítja, hogy a kormányzati szándék mentén alakulhat a kassza – idézi a lap Orosz Évát.

Mihályi Péter szerint nem is az most az eldöntendő a kérdés, hogy mi lesz, ha kevesebben fognak járulékot fizetni, hanem az, hogy biztosítás alapú, vagy állami egészségügyet akarunk-e. Utóbbinál ugyanis akár ünnepélyes TAJ szám égetést is tarthatunk, mert feleslegesen tartunk fenn, illetve terhelünk rá a vállalkozásokra egy komoly adminisztrációt követelő szisztémát - hangsúlyozza. Ha állami szolgáltatás az egészségügy, akkor értelmetlen, hogy van ugyan egy társadalombiztosítási főigazgatóság, vagyis az OEP, de érdemben ez nem más, mint az Emmi egy főosztálya. Ebbéli mivoltában jobb lenne megszüntetni, mert így átláthatatlan és követhetetlen a rendszer. Az pedig ettől teljesen független kérdés, hogy az állam mennyit költ az egészségügyre - idézik Mihályit a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink