hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Szurkolás teljes szívvel

Folytatás az 1. oldalról

A világbajnokság idején összesen 4279 esetben diagnosztizáltak sürgősségi osztályon akut CVE-t. Amikor a német csapat játszott, az akut CVE-k száma 2,66-szorosa (férfiak esetében 3,26, nők esetében 1,82- szorosa) volt a kontrollidőszakban tapasztalhatónak, ami statisztikailag is szignifikáns emelkedést jelent. A legtöbb CVE a meccsek kezdete után 2 órával történt. Az összefüggés a különösen izgalmas vagy nagy téttel járó mérkőzések alatt még kifejezettebb volt. Jól mutatja az érzelmi stressz szerepét, hogy amelyik napon nem játszott a német válogatott, nem következett be számottevően több akut CVE, mint a kontrollidőszakban.
  Az izgalmakat a szívbetegek viselték rosszabbul: a vb ideje alatt kezelt páciensek 47 százalékánál állapítottak meg koszorúér-betegséget – ez a kontrollidőszakban csak 29,1 százalékukra volt igaz. Legnagyobb mértékben, 3,07-szorosára, a súlyos tünetekkel járó ritmuszavarok incidenciája emelkedett. Ezt követte a kontrollperiódushoz képest 2,61-szoros gyakorisággal az ST-eleváció nélküli miokardiális infarktus vagy instabil angina, valamint 2,49-szoros növekedéssel az ST-elevációval járó szívinfarktus.
  Kiderült, hogy a bajnokság idején a kontrollhoz képest többen betegedtek meg, ráadásul a fiatalabb koroztályból – ez azonban a labdarúgás iránt érdeklődők korés nemi összetételének ismeretében nem túlzottan meglepő adat.
  A módszertan arra sajnos nem adott lehetőséget, hogy a pontos kiváltó okokat is elemezni lehessen. Mindazonáltal az alváshiány, a mértéktelen és nem minőségi étkezés, a túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás, valamint az elrendelt gyógyszeres kezelés be nem tartása egyaránt szóba jöhet egy olyan hosszú és izgalmakkal teli sportesemény alatt, mint a labdarúgó világvagy Európa-bajnokság.
  Az eredmények mindenesetre alátámasztják azt a korábbi feltételezést, hogy a stresszhormonok közvetlenül befolyásolhatják az endothelsejtek és a monociták működését. A feltárt összefüggések ismeretében pedig nem árt még az idei futball Európa-bajnokság kezdete előtt elgondolkozni a megelőzési lehetőségekről. E téren elsősorban béta-blokkolók, sztatinok és aszpirin adása vagy dózisuk megemelése jön szóba, de a viselkedésterápia is segíthet abban, hogy megbirkózzunk a stresszel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés