hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Születésnap aggodalmakkal

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) Epilepszia Központja február 16-án szakmai konferenciával ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. Neves európai epilepszia-szakértők – többek között Giuliano Avanzini és Josemir Sander professzorok – tartottak előadást az epilepszia epidemiológiájáról, az epilepsziakutatás jelenéről; Halász Péter professzor a központ történetét elevenítette fel. A minisztériumból zárszóra érkezett meg az intézet főigazgatója, prof. dr. Nagy Zoltán, aki megerősítette az intézet bezárásának hírét. Az epilepszia-központ a neurológiai tömb részeként várhatóan az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben folytatja munkáját.
   Dr. Rásonyi György, a központ vezetője kérdésünkre elmondta, az epilepszia a szélütés után a leggyakoribb idegrendszeri kórkép; Magyarországon körülbelül 60000 embert érint. Népegészségügyi jelentősége a betegség tartós fennállása és az életminőséget jelentősen rontó hatásban keresendő, bár mortalitása sem elhanyagolható. A szakma specialitását a betegség jellegzetes határterületi elhelyezkedése adja – a ma már egyértelműen a neurológiához tartozó kórképben szenvedők megfelelő ellátása speciális elektrofiziológiai, neuroradiológiai, pszichiátriai, pszichológiai, neuropszichológiai és rehabilitációs szakismereteket, valamint idegsebészeti kooperációt követel – a világon mindenhol ennek megfelelő teamek látják el a betegeket. A központok az ellátás harmadik szintjét jelentik, itt elsősorban a diagnosztikai és/vagy terápiás szempontból problémás betegek ellátására koncentrálnak, például a gyógyszerekre nem reagáló súlyos betegek gondozására. Világszerte az epilepszia- központokban történik a műtéttel kezelhető páciensek válogatása, kivizsgálása. Az ilyen tevékenységet végző európai intézményekhez hasonlóan, szakmailag szorosan kapcsolódó alvásdiagnosztikai aktivitás is folyik.
   Magyarországon most nemcsak a központ helye, hanem neve is megváltozik: a munkatársak közössége a 30. évforduló alkalmából a „Juhász Pál Epilepszia Központ” név felvételét kezdeményezték.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés