hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Szűkebbre vették a zalai kórházfejlesztést

A korábbi tervekhez képest kevesebb műszaki tartalommal hirdetnek új közbeszerzési eljárást a Zala Megyei Kórházban a kardiológiai és szívsebészeti centrum megépítésére.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) közleménye szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai költségvetés támogatásából finanszírozott 4,8 milliárdos fejlesztés új közbeszerzési eljárását a következő hetekben bonyolítják le. A jelenlegi befejezési határidő 2014 októbere.

A programhoz korábban 10 százalékos önrészt biztosított az akkori fenntartó, a Zala Megyei Önkormányzat. A 15 ezer négyzetméteres beruházás az akkori tervek szerint idén májusra készült volna el, de áprilisban Limbach Viktor, a GYEMSZI referense a Zala Megyei Közgyűlés ülésén elmondta: 750 millió forintos forráshiány hátráltatja a fejlesztést, ami "kormányzati beavatkozást igényel".

A beruházás legfontosabb eleme a kardiológiai és szívsebészeti centrum kialakítása. Megszűnhet a korszerűtlen, több telephelyes, pavilonrendszerű kórházi struktúra is. Korszerűsítik és bővítik a diagnosztikai eszközöket, például új CT-berendezést vásárolnak. Fejlesztik a központi műtők és az intenzív osztály eszközeit. A központi sterilizálót az új kardiológiai épületben, a központi műtőblokkhoz közvetlenül kapcsolódóan helyezik el.

Az új centrum kialakítása és fejlesztése azért is nagy jelentőségű, mert súlyponti kórházként az intézmény régiós szinten is ellátja a kardiovaszkuláris betegeket - olvasható a közleményben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink