hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Szombati randevú: éjjel a patikában

Szombaton, a múzeumok éjszakáján tárja ki kapuit először a De la Motte-Beer-palota a budai Várban, a Dísz téren, ahova a patikus szakmát bemutató állandó kiállítást terveznek.

Jelenleg még a költözés fázisában van ugyan a tárlat, azonban már ez az állapot is bepillantást enged a 18. század végi polgári élet mindennapjaiba. Ezért döntött úgy az épületet gondozó Forster Központ, hogy megmutatja a múzeum kezdeti fázisát is a látogatóknak - hangoztatta a sajtóbemutatón Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke.

Elmondta, hogy a Patikus háza nem egy ütemben nyílik meg; a Múzeumok éjszakáján látható kiállítást kiteljesítve a hosszabb távú tervek között szerepel a patikusság bemutatása is, hiszen a házat - amelyben Buda másodikként alapított gyógyszertárát, az úgynevezett tábori patikát működtette Beer József Kajetán - tulajdonosa a pincétől a padlásig foglalkozása képére formálta.

"A klasszikus patikusházban a földszinti üzletből nyílt az anyagraktár és a laboratórium, a pincében tartották a különböző gyógyvizeket, szeszeket, a gyógynövényeket a padláson szárították. Az üzletben mai értelemben vett kávéházi élet zajlott, ahol patikus és paciensei megvitatták a legmegfelelőbb gyógymódokkal kapcsolatos teendőket, tudnivalókat. Ezt a klasszikus beosztást, a felszerelési tárgyakat, eszközöket is láthatóvá szeretné tenni idővel a központ" - részletezte Cselovszki Zoltán.
A Múzeumok éjszakáján 24 óráig várja látogatókat a múzeum, ezt követően pedig minden nap 10-20 óra között, vezetéssel lesz látogatható a Patikus háza.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink