hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Szolgálat a végeken

Beszélgetés dr. Völgyi Istvánnal

Sebészkarrierjét hagyta ott, amikor 16 éve Jászapátiban elvállalt egy nyolc éve betöltetlen körzetet. A nehéz ember hírében álló, az önkormányzattal és a Megyei Egészségpénztárral pereskedő Völgyi doktor nyolc évig önkormányzati képviselő tag is volt. Vidéki körzeti orvosként munkája sokrétű – ő szervezte meg például a gáz bekötését 500 jászapáti család házába. Körzetének jelentős részében reménytelenül szegények élnek. Naponta hatvan kilométert autózik a betegeihez.

Nem éppen bizalomgerjesztő ez az ujjnyi repedés a szolgálati lakása falán.

– Több kisebb földrengés, a közeli úton átdübörgő kamionok – no meg a hanyag kivitelezés következtében a betonkoszorú is megrepedt. Az önkormányzatnak nincs pénze a javításra, de a szakemberek szerint az egész fal szerencsére úgyis kifelé dől majd...

Ahogy körbevezetett a falun, látom, sok a vályogház.

– Jász-Nagykun-Szolnok megye „a lavór mélypontja”. Jászapáti különösen nehéz körzet. Mezőgazdasági terület, sok tsz-nyugdíjassal, rengeteg munkanélkülivel. A kevés helyben foglalkoztatott is leginkább ideiglenes, bizonytalan közmunkákból él. Nagy a megélhetési bűnözés. Persze nem súlyos ügyek: kerékpár-, fa-, tyúklopás. Jelentős az elvándorlás, menekülnek a fiatalok, a képzett munkaerő.

Úgy tudom, a legnehezebb helyzetben a lakosság 15 százalékát kitevő romák vannak.

– Náluk a munkanélküliek aránya a 95 százalékot is eléri, 30-40 százalékos a funkcionális analfabetizmus. Folyamatosan nő a számarányuk, mert itt már 80-100 ezer forintért is kapni vályogházat. Ezért a leglecsúszottabbak idejönnek. És persze sok a gyerek, nagyok a családok. Nekem nem kell a Fókuszt néznem – van hét olyan cigánygyerekem is, aki 13 éves korában már szült. Az egészségügyi helyzetük folyamatosan romlik. Itt bizony előfordul dögevés. Egy ötéves kislány szeméttelepen guberált. A lábos alján talált maradékról azt hitte, mákos tészta – alkilfoszfát volt. Alig élte túl a mérgezést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés