hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

Szívhang – Egy életen át

Szívhang néven országos kampányt indít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésének, a rizikófaktorok karbantartásának, valamint a szűrővizsgálatok népszerűsítésére a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT). A programhoz számos közéleti személység is csatlakozott.

A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

A Szívhang Program

A kampány célja, hogy mindenki vállaljon felelősséget saját egészségéért, ismerje meg rizikófaktorait, legyen tisztában a szűrővizsgálatok jelentőségével. Az MKT ugyanakkor szeretne javítani az orvos-nővér-beteg együttműködés minőségén is.

A Szívhang Program sajtótájékoztatója

A program házigazdái Dömsödi Gábor és Hevesi Tamás zenész. Dömsödi Gábor már túl van egy szívinfarktuson, éppen ezért csatlakozott a programhoz, ezzel is felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára, ugyanakkor be kívánja bizonyítani, hogy az infarktus után is van élet, csak oda kell figyelnünk önmagunkra.

Hevesi Tamás már több mint két évtizede cukorbetegségben szenved, így a gyógykezeléssel járó kényelmetlenséget jól ismeri, ezért támogatja a Szívhang programot. Részvételével és az általa komponált "Szívhang-dalokkal" erőt szeretne adni az embereknek a kardiovaszkuláris betegségek elleni harchoz.

Prof. Dr. Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke hangsúlyozta: a most induló kampány fő célja, hogy hozzájáruljon Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorításához, a rizikófaktorok okozta szövődmények csökkentéséhez. Hazánk az Európai Unió országai között jelenleg is dobogós helyet foglal el a kardiovaszkuláris halálozások tekintetében. Az utóbbi években a szívizom-infarktusok száma ugyan csökkenő tendenciát mutat, azonban, még továbbra sem akkora mértékben, hogy utolérhessük a fejlettebb EU tagállamokat.

Az álnok betegég

A Társaság elnöke a megelőzés és a megfelelő gyógyszeres kezelés betartásának fontosságát emelte ki, mint olyan tényezőket, amelyek segíthetnek visszaszorítani a szív- és érrendszeri halálozások magas számát. Éppen ezért kérte a lakosságot, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet szívük egészségére, a prevencióra, a szűrővizsgálatokra, valamint figyeljenek oda a Szívhang program ajánlásaira. Mint hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy a beteg vérnyomásának karbantartása felére csökkenti a szívinfarktus veszélyét.

Ha valaki rendszeresen mozog, egészségesen táplálkozik, nem dohányzik, kerüli a stresszhelyzetet közel 30 százalékkal csökkentheti a halálozás esélyét. Éppen ezért nagyon fontosak az ilyen és hasonló kampányok, így adva az emberek kezébe a szívük egészségének megőrzéséhez szükséges ismereteket.

A tájékoztató során dr. Kiss Róbert Gábor, az MKT leendő elnöke "álnok" betegségnek nevezte a kardiovaszkuláris problémákat, hiszen ez az a betegségcsoport, amely hosszú évekig észrevétlenül rombolja a szívünk egészségét, és általában már csak későn fedezzük fel, hogy baj van. Éppen ezért érzi úgy, hogy ebben az esetben nekik, orvosoknak kell eljutniuk a betegekhez, hogy megtaníthassák az embereknek, miként kerülhetik el a szívbetegségeket.

Véleménye szerint ez a Társaság legfontosabb küldetése, ezért is indították útjára a Szívhang programot, melynek további célja a szakemberek aktivizálása, a szakmai csoportok és a véleményformálók informálása, mozgósítása.

A program keretében a fővárosban és az ország nagyobb városaiban – Pécs, Veszprém, Eger, Miskolc, Szeged és Debrecen – a színházakban végeznek szűréseket, amelyeket helyi lakossági aktivitások színesítenek. Budapesten a Madách Színház is aktívan rész vállal a kampányban. A program május elején gyaloglótúrára invitálja a lakosságot, hadat üzenve a mozgásszegény életmódnak, ezzel is megtéve az első lépést szívünk egészsége érdekében.

A szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy az érintettek minél több forrásból értesülhessenek a kezdeményezésről: a tévé-, rádió- és online kampányt kültéri megjelenésekkel is kiegészítik, és természetesen az orvosi rendelőkben betegtájékoztatókkal informálják a lakosságot. A program népszerűsítésében szerepet vállalt többek közt Gallusz Nikolett, Feke Pál, Kautzky Armand, Serbán Attila.

További információk a Szívhang Program honlapján.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.