hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Szem- és szívbetegek állnak a leghosszabb sorokban

Hanyatlóban van a magyar egészségügy: a 2008-ban mért 14. helyről 2012-re pedig a 28. helyre esett vissza hazánk az európai országok egészségügyi rendszerét összehasonlító listán – olvasható a delmagyar.hu-n.

Az Európai Egészségügyi Fogyasztási Index 34 európai ország egészségügyi rendszerét rangsorolja 42 olyan mutató szerint, amelyek az egészségügyi fogyasztók szempontjából kulcsfontosságú, öt területet fednek le: betegjogok és -tájékoztatás, várólisták hossza, eredményesség, megelőzés/szolgáltatások köre és elérhetősége, valamint a gyógyszerellátás.

A felmérés arra is rámutatott - írja a delmagyar.hu, hogy a gazdasági válság által jobban sújtott országokban nőnek a drága műtétek várólistái. A Szegedi Tudományegyetem klinikáin évek óta nagyjából ugyanannyit kell a betegeknek várniuk a beavatkozásokra. Ez legrosszabb esetben 7–8 hónap.  – Amíg nem nő az ágyszám és korlátozzák az elvégezhető beavatkozások számát, nem is várható, hogy ez a lista rövidüljön – fogalmazott Bodosi Mihály, az intézményi várólista-bizottság elnöke. A legterheltebb szakterületek sem változnak jó ideje: szürkehályog-műtétre, valamint szívkoszorúér-vizsgálatra is nagyjából 800-an várakoznak. 

(forrás: delmagyar.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink