hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Szellemi hanyatlás pitvarfibrilláció miatt

  Nemcsak a vérrögképződés és a szélütés, hanem a demencia is gyakrabban fordul elő a pitvarfibrilláló betegeknél a diagnosztizálást követő évek során – állapították meg a Mayo Klinika (Rochester) munkatársai.

  Dr. Teresa S. M. Tsang és munkatársai a European Heart Journal szeptemberi számában megjelent közleményük szerint több mint 2800 beteget vontak be vizsgálatukba 1996 és 2000 között, majd 2004-ig kísérték figyelemmel állapotuk alakulását. Az átlagosan 5 éves követési idő alatt 299 betegnél mondták ki a demencia diagnózisát, amelynek incidenciája több mint háromszor haladta meg a város 50 év feletti lakosaiból képzett kontrollcsoporttal tapasztalt értéket. A munkacsoport a pitvarfibrilláció miatt, a demencia diagnosztizálása előtt bekövetkező halálesetek kockázatának növekedését 80 százalékosra becsüli, a szellemi hanyatlás felismerése utáni időszakban pedig becslésük szerint megháromszorozódik ez a rizikó. A pitvarfibrilláció miatt kialakuló kognitív hanyatlás hátterében Tsang szerint a „néma” stroke-ok vagy az agyi vérátáramlást csökkentő vérrögök állhatnak.
  A dohányzás ereket károsító hatása szintén a demencia incidenciájának növekedését okozza egy holland vizsgálat szerint, amelyet a Neurology szeptemberi száma közölt. A rotterdami ideggyógyászok átlagosan 70 éves betegeket vontak be követéses vizsgálatukba, és azt találták, hogy a közel 7000 közreműködő közül a dohányzóknak 50 százalékkal nagyobb esélyük volt arra, hogy demencia alakuljon ki náluk, míg az Alzheimer-kór diagnosztizálásának esélye 56 százalékkal növekedett a nem dohányzók rizikójához képest. A valaha dohányzók körében kedvezőbb arányokat tapasztaltak: csak 15 és 17 százalékkal nőtt a két kórkép kialakulásának esélye.
   A holland munkacsoport azt is kimutatta, hogy az apolipoprotein génnek az Alzheimer-kór nagyobb kockázatával összefüggésbe hozott e4-es variánsát hordozók körében a dohányzás már nem növeli tovább a demencia kockázatát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés