hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Szélesvásznú kijelzők

Új divathullám söpör végig a kijelzőgyártó iparágon: a mozivásznak beosztását követő (16:9-es, esetenként 16:10-es képarányú) és az emberi szem látómezejéhez jobban alkalmazkodó televíziók megjelenése után elkezdődött a hasonló formátumú laptopok, újabban pedig az ugyanilyen képernyő-beosztású számítógépes monitorok gyártása. A két utóbbi fejlemény az informatika új típusú felhasználását is jelzi, ezek a képernyők ugyanis elsősorban a filmnézők és a számítógépes játékokat kedvelők számára előnyösek. 

„Széles”, azaz a mozivásznakéhoz hasonló képarányú monitorokkal igyekeztek elkápráztatni a közönséget a gyártók a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES). A januári CES a legnagyobb szórakoztatóelektronikai vásár a világon, ami az itteni „kirakatban” megjelenik, az néhány hónapon belül a fogyasztási trendeket is befolyásolja. Ezúttal az utóbbi két évben a legnagyobb képernyő-előállítók közé emelkedett ViewSonic vázolta fel a trendet a tévék és a monitorok hőskora óta gyakorlatilag változatlan, 4:3-as beosztású képernyők nyugdíjazásával: a cég most bemutatott új monitorcsaládjának minden tagja a 16:9- es beosztást követi. A két 20, illetve egy 23 collos képátlójú készülékből álló család a méretarányok mellett a 8 milliszekundumos válaszidővel is felhívja magára a figyelmet (a különösen gyors képfrissülési idő kifejezetten előnyös a mozgófilmek képminősége szempontjából) – igaz, a legdrágább modell esetében a 330 ezer forintnak megfelelő árral is, amiért ma már igen jó minőségű, és akár 32 collos LCD-tévét is lehet kapni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés