hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Tudomány

Szárny nélküli szúnyogokkal szorítanák vissza a dengue-lázat

Repülésre képtelen, szárny nélküli szúnyogokat hoztak létre génmódosítással amerikai és brit kutatók, hogy segítségükkel kiszorítsák a dengue-láz vírusát hordozó rovarokat.
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közzétett tanulmány arról számol be, hogy a génmódosítás hatására szárny nélküli szúnyogok születnek, amelyek aztán hat-kilenc hónapon belül kiszoríthatják az eredeti szúnyogpopulációt.
 
A súlyos influenzaszerű tüneteket, sok esetben halált okozó dengue-lázat az Aedes aegypti szúnyogfaj nőstényei terjesztik. Évente 50 millió megbetegedés történik világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,5 milliárd embert, a világ népességének kétötödét veszélyezteti a fertőzés, főként Afrikában és Délkelet-Ázsiában.
 
Anthony James és kutatócsapata azokat a géneket változtatta meg, amelyek a nőstény rovarok szárnyizmainak kifejlődését irányítják, így akadályozva meg a szárnyak növekedését. A kutatók azt tervezik, hogy nagy számú génmódosított szúnyoggal, illetve azok utódaival kiszorítják a vírust hordozó szúnyogpopulációt az egyes területekről. „A technológia teljes mértékben fajspecifikus, mivel a kibocsátott hímek kizárólag saját fajuk nőstényeivel párosodnak” – magyarázta Luke Alphey kutatásvezető, aki szerint a génmódosított szúnyogok használata környezetbarát alternatíva a kémiai rovarirtószerekkel szemben. „A kezelt területeken mindenki egyformán védett lesz, függetlenül gazdagságától, hatalmától vagy képzettségétől” – tette hozzá.
 
Az eljárást a kidolgozó Oxfordi Egyetem és az Oxitec nevű biotechnológiai cég is benyújtotta szabadalmaztatásra.
 
A kutatók úgy vélik, hogy a későbbiekben más szúnyogfajoknál is alkalmazhatják a génmódosítás útján történő szárnytalanítást, így a malária és a nyugat-nílusi láz ellen is bevethetik majd.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink