hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Számos betegségtől megkímél a nevetés

A nevetés élettani hatásai számos kutatás szerint szebbé, egészségesebbé és hosszabbá teszik az életünket, írja az Origo.

A hétköznapi tapasztalat azt mutatja, hogy azok az emberek, akiknek megadatott, hogy könnyű szívvel, nevetve járják az élet útját, általában egészségesebbek és életrevalóbbak, mint pesszimistább embertársaik – állítja az Origo szerint Caspar Addyman a nevetés kutatásával foglalkozó pszichológus a Science tudományos lapban publikált tanulmányban. A nevetés ugyanis közvetlenül hat az agyra, és arra, hogy az milyen életérzést biztosít.

Egy londoni kutatás során a kutatók öt éven át figyeltek meg ötezer önkéntest. Arra jutottak, hogy azok az emberek, akik láthatóan vidámak és saját elmondásuk szerint is sokat nevetnek, tizedannyiszor lesznek betegek, mint azok, akik kissé megkeseredetten élik a mindennapjaikat. A testük védekező rendszere ugyanis erősebbé vált, ami által hatékonyabban tud ellenállni a betegségeknek. Azt is bizonyították, hogy a nevetés egyértelműen javítja a szív- és érrendszeri funkciókat, miközben megerősíti az endokrin rendszerünket. Csökkenti a testben lévő stresszhormonok mennyiségét, növeli a fertőzés elleni antitestek számát, ezáltal javul a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. A tudósok arra is rámutattak, hogy „különösen kifizetődő", amikor másokkal együtt nevetünk, mert ez a szituáció jóval több érzelmi mélységgel és pozitív érzelmi, gyakran jutalmazó hatással is bír.

Több kísérlet megerősítette azt is, hogy a nevetés fokozza endorfintermelődést, ami fokozottan fontos a mindennapi jó közérzethez, plusz a fájdalmat is enyhíti. A nevetésterápiáról ráadásul már többször bizonyították, hogy az antidepresszánsokhoz hasonlóan működik azáltal, hogy megemeli az agyban a szerotoninszintet.

(forrás: Origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink