hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szabadult a kórház a megrokkant ápolójától

Munkájába belerokkant ápolónőt rúgott ki a Honvédkórház. A két gyermekét egyedül nevelő asszonyt sehova sem veszik fel, adósságai miatt bármikor az utcára kerülhet a család – írja az Origo.

Fodor Krisztina 2011 októberében kezdett dolgozni a HM Egészségügyi Központ, közismertebb nevén a Honvédkórház budakeszi telephelyén. A krónikus osztályon haldoklókat ápolt napi 12 órában, sokszor egyedül végezve két nővér munkáját – idézi fel a lap.

Fél évvel később kezdte érezni, hogy valami nincs rendben: a bal lába és testének bal fele zsibbadt, gyenge lett, annyira, hogy már a betegeket sem tudta ellátni, emelgetni. Bár többször vizsgálták, csak hónapokkal később derült ki, hogy két kiszakadt gerincsérve van – ebből egyet a Honvédkórház idegsebészeti osztályán 2012 októberében megoperáltak, a másikhoz nem nyúltak, mondván, hogy tünetmentes.

2012 márciusától táppénzen volt, elmondása szerint a kórház nem utalt baleseti járadékot sem, bár a Honvédelmi Minisztérium gazdasági hivatala is elismerte, hogy jogosult rá az állapota miatt. Majd 2014. január végén a kórház felmentette az ápolónőt.

Munkát azóta sem talál, nemcsak a szakmájában, de árufeltöltőnek, pénztárosnak sem kell egy "munkára korlátozottan alkalmas" személy, aki 10 kilónál többet nem emelhet, 4 óránál pedig többet nem ülhet-állhat egyhuzamban.

A munkajogász szerint erkölcstelen elküldeni a lerokkant dolgozót, de az eljárás ettől függetlenül jogszerű is lehet. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény  ugyanis lehetővé teszi a felmentést, ha a dolgozó állapota miatt alkalmatlanná válik korábbi munkája elvégzésére.

Ez alapján dönhetett az ismertette ügyben különösebb indoklás nélkül a Honvédkórház, hiába javasolta az ápolónő 4 órás további foglalkoztatását a fővárosi kormányhivatal is – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink