hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Szabad a csók

Kifejlesztették a szájszag-gyorstesztet

Zsebméretű szájszag-tesztelő eszköz segíthet ellenőrizni a jövőben lélegzetünk "tisztaságát". Feltalálója, Mel Rosenberg, a tel-avivi Egyetem kutatója az OkayToKiss munkanevet adta a készüléknek, ami annyit tesz: SzabadACsók.
A csóktesztelő nyálmintákat elemez, működését R. Rosenberg és kutatótársai a Journal of Breath Research című szaklapban írták le.
Az eszköz színváltással jelzi, hogy a szájban lévő baktériumok épp rossz szagú anyagcseretermékeket bocsátanak ki. Ha a nyálcsepp kékre színezi a tesztelőt, ideje fogat mosni. Ha azonban színtelen marad, jöhet a csók – vagy az állásinterjú.
Szájüregünk szinte minden fajta baktériumnak ideális élőhely: nedves, meleg és elegendő táplálékot kínál. Eddig úgy tudtuk, hogy a szájüregben csupán a Gram-negatívok találhatók. A tel-avivi kutatók azonban Gram-pozitívok baktériumokat is felfedeztek a szájban.
Ez a felismerés lett az OkayToKiss alapja. A szájban élő baktériumok táplálékmaradékokon élnek, és ezt gyakran munkamegosztásban teszik. Amit egyikük nem tud teljesen megemészteni, köztes termékként kibocsátja, a másik pedig hasznosítja. Pontosan ez történik a Gram-pozitív és a Gram-negatív baktériumok között a szájban – a köztes termékek szaga pedig undorító számunkra.
A csókteszt azokat a bakteriális enzimeket ismeri fel, amelyek a bűzlő anyagcseretermékek keletkezéséért felelősek. "A felhasználónak csupán egy kis nyálat kell csöpögtetnie az OkayToKiss nyílásába" – mondja Rosenberg.
A kutató jövőre szeretné piacra dobni találmányát.
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink