hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Súlyos kardiorenális szindróma

Megújuló Guyton-elvek

Egyre növekszik a krónikus veseelégtelenség prevalenciája, ráadásul nemcsak végstádiumú, hanem mérsékelt fokú formája is mind gyakrabban fellép. A párhuzamosan fennálló kardiovaszkuláris betegségek alapvető problémát jelentenek. A kardiológusok egy régi modell megújításában vélik megtalálni az ellenszert.

Végstádiumú veseelégtelenségben az összmortalitás 43,6 százalékáért a kardiovaszkuláris betegségek felelősek. A dialízissel kezeltek közül sokan a terápia első két évében szívinfarktust kapnak, ami az ő esetükben igen nagy mortalitású. A veseműködés beszűkülése gyakran hat kedvezőtlenül akut koszorúér- szindrómában, illetve perkután intervenciót, koszorúérműtétet, fibrinolitikus kezelést követően. Szívelégtelenségben a mortalitás fordítottan arányos a glomerulusfiltrációs rátával (GFR). A ráta csökkenése független kockázati tényező a kardiovaszkuláris betegség kialakulása szempontjából.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁLYI PÉTER
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés