hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Súlyos betegek kiégett gyógyítói

Önkizsákmányolók vagyunk

Rendezetlen családi állapot, többszörös munkavállalás, alacsony fizetés jellemzi a súlyos betegeket ellátó orvosokat és ápolókat – derül ki egy közelmúltbéli felmérésből. Mivel a regenerálódásra nincs idejük a kollégáknak, sokan megbetegszenek, átmeneti enyhülést a kávé, a cigaretta vagy az alkohol jelent számukra.

 Érzelmileg, intellektuálisan és fizikailag egyaránt fáradtak a súlyos betegeket kezelő orvosok és ápolók – állapították meg a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézet és az Országos Onkológiai Intézet munkatársai 2004 végén közzétett felmérésükben (Hegedűs Katalin–Riskó Ágnes– Mészáros Eszter, LAM 2004;14:786–93). A vizsgált gyógyító csoportok tagjai közül sokakra jellemző a kiégettség, és bőven akad közöttük, akiket diagnosztizálatlan és kezeletlen pszichiátriai, pszichoszomatikus és szomatikus tünetek gyötörnek.
 A felmérésben 200, súlyos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozó vett részt, kontrollként pedig 1356 nem egészségügyi dolgozó, valamint 227 egészségügyi, de nem súlyos állapotú betegekkel foglalkozó (többségében alapellátási) szakember. A súlyos állapotúakat kezelők kérdőívét onkológiai, pszichiátriai, mozgásszervi rehabilitációs, bel- és nőgyógyászati osztályokra, illetve hospiceokba küldték el. A válaszolók 27 százaléka orvos, 23 százaléka diplomás szakdolgozó, 50 százaléka pedig nem diplomás ápoló vagy asszisztens volt. A válaszadók között négyszer annyi nő volt, mint férfi.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés