hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Sulinet Expressz: megy is, marad is

Az első – gyakorlatilag fél – évben, 2003-ban 23 milliárd, 2004- ben 22 milliárd, idén eddig (kilenc hónap alatt) 6 milliárd – számokban így foglalható össze a Sulinet Expressz program története. Bár az adókedvezményes számítógépvásárlási lehetőség jövőre az eredeti tervekkel ellentétben nem szűnik meg, a már beharangozott, november elsejétől élő újabb szűkítés nyomán csupán az idei eladások töredéke várható.
A Sulinet Expressz program bizonyos értelemben egyedülálló a világon: vannak ugyan hasonló, az informatikai beszerzéseket adókedvezménnyel támogató kezdeményezések (például Svéd- vagy Észtországban), ám ezek a munkáltatónak adják a támogatást, ha az a dolgozónak otthoni számítógépet vásárol. A magyar megoldás egyedisége (és ehhez társuló kiforratlansága) leginkább abban nyilvánult meg, hogy a kedvezményrendszert folyamatosan módosították: eleinte egységesen 60 ezer forint volt az utólagos adó-visszatérítési lehetőség minden, legalább 60 ezer forintos beszerzéshez, a megvásárolható termékek köre a digitális kamerától a számítógépes alaplapig meglehetősen széles volt, és kizárólag diákokat eltartó, illetve pedagógus adózók élhettek a lehetőséggel. Az érintett termékek köre fokozatosan szűkült (kiestek például a fényképezőgépek és a mozgókép- felvevők, az asztali DVD-k, a játékok), az igénybevevőké viszont bővült: tavaly óta a program csak nevében „Suli”, a gyakorlatban mindenki igénybe veheti, aki fizet adót. Belépett – és ma is él – viszont az 50 százalékos önrész szabálya: a maximális, 60 ezer forintos adóvisszatérítéshez legalább 120 ezer forintért kell vásárolni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés