hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Egészségipar

Sok a tévhit a gyógyszerekkel kapcsolatban

Sok a tévhit a gyógyszerek és egyéb termékekkel kapcsolatban egy júniusban végzett kutatás szerint, amelyet szerdán ismertettek a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) székházában.

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. ezer ember megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérése arra irányult, hogy felmérje, milyen információkkal rendelkeznek az emberek a gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel és az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban.

A nem gyógyszer típusú készítmények iránt jelentős kereslet van a magyar lakosság körében, a receptre és a vény nélkül kapható gyógyszerek után a legtöbben a gyógynövény-készítményeket részesítik előnyben; gyógyhatású készítményekre, étrend-kiegészítőkre a háztartások egyharmada fordít kisebb-nagyobb összeget, havonta átlagosan 2–4 ezer forintot – derült ki a kutatásból. A népszerűség egyik fontos oka, hogy bár a gyógyszerek hatékonyságába vetett bizalom nagyon erős, a szerek mellékhatásmentességében kevésbé bíznak az emberek.

Kiderült az is, hogy tíz lakosból mindössze három véli úgy, hogy a gyógyításra teljes biztonsággal csak a gyógyszerek alkalmasak, továbbá szintén tíz emberből 8–9 gondolja azt, hogy a gyógyszer legfőbb megkülönböztető jegye más gyógyító termékekhez képest „csak” annyi, hogy alkalmazása orvosi felügyelet mellett történik. A felmérés szerint a lakosság 70 százaléka hiszi azt, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek.

A receptre kapható gyógyszerekkel kapcsolatos egyik legfőbb téves vélemény az, hogy ezek hosszabb ideig is eltarthatóak, és a megkérdezettek húsz százaléka gondolja, szintén rosszul, hogy mindegyik receptre kapható gyógyszer támogatott, továbbá az emberek 49 százaléka hiszi azt, hogy az új, modern gyógyszerek először mindig vényre kaphatóak.

A recept nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatban a tájékozódás tekintetében találtak hiányosságokat a kutatók.A dobozban található betegtájékoztatóról 83 százalék gondolja úgy, hogy megad minden információt.

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban az a legnagyobb tévhit, hogy az ilyen termékek forgalomba hozatalához engedély kell. A gyógyhatású készítményekről a megkérdezettek 80 százaléka hiszi azt, hogy e termékek gyártóit folyamatosan ellenőrzik, és tíz megkérdezettből hét tévesen úgy gondolja, hogy a jobb gyógyhatású készítményeket a gyártók saját ügynökhálózattal forgalmazzák.

Kiss Katalin, a cég vezető kutatója hangsúlyozta: az emberek fontosnak tartják a személyes tájékoztatást bármely termék esetében, és legmegbízhatóbb forrásként az orvost és a patikust jelölték meg.

Horváth Tamás, a kamara elnöke hozzátette: a fentiek fényében megvan az alapja a gyógyszerészi gondozásnak. Megjegyezte: az étrend-kiegészítők területén szabályozási problémák vannak. Elmondta: azt szeretnék elérni, hogy legyen megoldott és szabályozott a forgalomból történő kivonás. Egységesen és országosan nincs olyan hatóság, amely ezt megtehetné – mutatott rá.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink