hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Sikeresnek tűnik a tbc elleni harc

Lassan kezd visszaszorulni a "szegények betegsége": az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2011-ben tovább csökkent az új tuberkulózisos megbetegedések száma, írja a Metropol.

A tbc-ben elhunyt betegek száma 1,4 millió világszerte, a WHO jelentése 204 ország és régió adatait egyesíti."Az elmúlt 17 évben a világon 51 millió beteget kezeltek sikeresen a WHO kritériumainak megfelelően. Húszmillió ember meghalt volna e nélkül, mondta el Mario Raviglione, a WHO STOP TB, a tbc megállításával foglalkozó részlegének vezetője.

A szegénység, a háborúk és a migráció a főbb okai a tbc elterjedésének és gyógyíthatatlanságának a világ számos régiójában. Az erőfeszítések ellenére ez a bakteriális fertőzés az egyik legnagyobb "gyilkos" a földön. 2008-ban még 9,8 millió új megbetegedést regisztráltak, 1,8 millióan haltak bele a betegségbe.

2011-ben azonban visszaesést regisztráltak a betegek és elhunytak számát illetően. A WHO szerint mind a hat régióban sikeresnek mondható a munka, még ha Afrika és Európa nem jutott célegyenesbe. A szervezet 2015-ig az 1990-es halálozási érték felére csökkentését tűzte ki célul.

A legproblémásabb területek Kelet-Európa és Oroszország. Kambodzsában ugyanakkor a tbc-s megbetegedések száma 2002 és 2011 között 45 százalékkal csökkent. Növekedést okoznak ugyanakkor az újabban megjelent, az antibiotikumoknak ellenálló törzsek: egy jelentés szerint az újonnan diagnosztizált fertőzések 20 százalékát rezisztens baktérium okozza, idézi az MTI hírét a Metropol.

(forrás: metropol.hu)

cimkék

WHO
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.