hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Sikeres szívátültetést végeztek egy hatéves kisfiún (videó)

Sikeres szívátültetést hajtottak végre szerdára virradó éjjel azon a hatéves kisfiún, akit 264 napja műszív-kezeléssel tartottak életben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

A gyermek állapota a műtétet követően stabil. A beavatkozásról a későbbiekben adnak további tájékoztatást - tudatta az intézet a közleményében.

Legutóbb augusztus 12-én, egy ötéves kisfiún hajtottak végre szívátültetést az intézetben, ő akkor már 177 napja élt műszívvel. Rajta kívül a budapesti intézetben két gyermek várt szívátültetésre, közülük az egyiket műtötték szerdára virradóra. Az egyik műszíves kisfiú szülei november elején nyílt levelet írtak, melyben azt kérik a döntéshozóktól, hogy Magyarország is csatlakozzon az Eurotranszplanthoz.

Egy másfél éves szintén műszívvel életben tartott kisfiúnak nem sikerült megfelelő szervet találni, októberben agyvérzést kapott és meghalt. A szülők szerették volna gyerekük szerveit felajánlani, de a súlycsoportban és korban nem várt kisbaba májra és vesére.

 

A mostani az intézetben 2007-ben indult program tizennegyedik beavatkozása volt. Az első magyar szívátültetett gyerek, a 9 éves Lőrincz Balázs volt. A kisfiút 2007 októberében operálták és 2008 június 24-én, a szervátültetett gyerekek táborában halt meg Balatonvilágoson.

 

 

Reggel még kiment az erkélyre fényképezni, majd bement a szobájába meginni egy pohár vizet, amikor rosszul lett. Egy órán át próbálták újraéleszteni, mentőhelikopter is érkezett a helyszínre, de már nem tudták megmenteni. Lőrincz Balázs egy nappal korábban, késő délután még interjút adott a Független Hírügynökség tudósítójának és elmondta, hogy jól van, már nem kell fertőzés ellen védőmaszkot viselnie.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés