hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

Tízéves a kardiológiai intézet gyermekszívközpontja

Két kisgyermeken hajtottak végre műszívbeültetést a napokban a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában – közölte Szatmári András, az intézmény szakmai igazgatója hétfőn, a központ tízéves fennállása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
Szatmári András a két esetről elmondta: egy négy és fél éves, valamint egy egyéves gyermeken hajtották végre a beavatkozást a napokban, mindketten donorra várnak. Mindkét kicsi nagyon súlyos, veleszületett szívizombetegségben szenved.
 
Hozzátette, hogy jelenleg 25–30 olyan gyermekről tudnak országszerte, akinek az állapota később műszívkezelést igényelhet, és hat gyermek van a szívtranszplantációs várólistán.
 
Ofner Péter, a kardiológiai intézet főigazgató főorvosa az évforduló kapcsán elmondta: az intézmény alapvető koncepciója az volt, hogy egységesítse, egy helyre integrálja a felnőtt- és a gyermekszívsebészetet, a területhez tartozó különböző ellátási, beavatkozási formákat, amelyeket mára európai színvonalon látnak el az intézményben.
 
Szatmári András közlése szerint az országos intézetben zajlik a veleszületett szívbetegségekben szenvedő gyermekek teljes körű kivizsgálása, műtéti és katéteres eljárásokkal való gyógyítása, illetve a 2007-ben indult gyermek-szívtranszplantációs és gyermek-műszívprogram, amely iránt a környező országokból is érdeklődnek a szakemberek.
 
Ofner Péter a műszíves beavatkozások kapcsán utalt arra: jelenleg a finanszírozó – méltányossági alapon – a beültetett pumpa árát biztosítja, de a működtetés napi költségeit az intézménynek kell kigazdálkodnia. Mint mondta, minden műszíves kezelés költsége jelentősen meghaladja egy szívátültetés átlagos költségét, ezt próbálják a finanszírozónak „demonstrálni”, és azt szeretnék, ha az egészségbiztosító a működtetés költségeit is fedezné.
 
A főigazgató főorvos úgy tudja, hogy e beavatkozás társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása folyamatban van, így rövidesen kidolgozhatják a finanszírozást is.
 
Szatmári András ehhez hozzátette: évente 500 szívműtétet és 250 katéteres beavatkozást végeznek az intézményben, ezen eljárásokért évente nagyjából 1 milliárd forintot fizet a biztosító, míg az európai uniós finanszírozási átlag – hasonló esetszámú műtéteknél – 3 milliárd forintnak megfelelő euró.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés