hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Donorra várva: három kisgyerek vár szívátültetésre

 

Műszívet kapott a héten egy egyéves kisfiú az országos kardiológiai intézetben.

Műszívet kapott a múlt héten egy egyéves kisfiú az országos kardiológiai intézetben – most szívátültetésre vár.

Lacika három hónapja lett rosszul, a szülők akkor nem is tudták, hogy szívbeteg. Összeomlott a keringése, két hete megműtötték, de a szíve feladta. Szerdán kapott műszívet. „Tegnap sikerült a lélegeztető gépről levenni, ki tudtuk venni a tubust, jól tűrte, jó maradt a vérgáz állapota, azóta is stabil az állapota”– nyilatkozta Sápi Erzsébet főorvos.
A szülők minden nap mellette vannak, ahogy tudják, masszírozzák, tornáztatják, és reménykednek. „Bízunk benne, hogy lesz egy felajánlás, akinek a gyermeke már sajnos menthetetlen, de lehet, hogy az ő szívecskéje a mi kisfiúnkban még doboghat, így megmarad nekik is valami”– mondta sírva az édesanya.
Az Országos Kardiológiai Intézetben Lacikával együtt már három műszíves gyermek várja az új szervet. Szabó Zsoltika a legrégebben, már 164 napja él műszívvel, Illés Máté pedig 123 napja. Jól vannak, észre sem veszik, hogy dobog a műszív az oldalukon. Azonban minél tovább él valaki műszívvel, annál nagyobb a fertőzésveszély. 
Lacika a hatodik gyermek, aki ilyen kezelést kap, de neki lesz a legnehezebb szívet találni. Mivel 1 éves, legfeljebb egy 3 éves gyermek szívét kaphatja meg. „Minél inkább megyünk lefelé az életkorral, értve az 1-2-3 éves, pláne az 1 év körüli gyerekekre, annál égetőbb a donorhiány, mert ilyen kis donorszívet nem nagyon lehet találni, Magyarországon és külföldön is nehezen”– magyarázta Szatmáry András, a Gyermekszív Központ vezetője.
Magyarországon évente 5-10 gyermekszív transzplantációra lenne szükség, ha van donor, azonnal el is tudják végezni.

Lacika három hónapja lett rosszul, a szülők akkor nem is tudták, hogy szívbeteg. Összeomlott a keringése, két hete megműtötték, de a szíve feladta. Szerdán kapott műszívet. „Most már sikerült a lélegeztető gépről levenni, ki tudtuk venni a tubust, jól tűrte, jó maradt a vérgáz állapota, azóta is stabil az állapota”– nyilatkozta Sápi Erzsébet főorvos.

A szülők minden nap mellette vannak, ahogy tudják, masszírozzák, tornáztatják, és reménykednek. „Bízunk benne, hogy lesz egy felajánlás, akinek a gyermeke már sajnos menthetetlen, de lehet, hogy az ő szívecskéje a mi kisfiúnkban még doboghat, így megmarad nekik is valami” – mondta sírva az édesanya.

Az Országos Kardiológiai Intézetben Lacikával együtt már három műszíves gyermek várja az új szervet. Szabó Zsoltika a legrégebben, már 164 napja él műszívvel, Illés Máté pedig 123 napja. Jól vannak, észre sem veszik, hogy dobog a műszív az oldalukon. Azonban minél tovább él valaki műszívvel, annál nagyobb a fertőzésveszély.

Lacika a hatodik gyermek, aki ilyen kezelést kap, de neki lesz a legnehezebb szívet találni. Mivel 1 éves, legfeljebb egy 3 éves gyermek szívét kaphatja meg. „Minél inkább megyünk lefelé az életkorral, értve az 1–2–3 éves, pláne az 1 év körüli gyerekekre, annál égetőbb a donorhiány, mert ilyen kis donorszívet nem nagyon lehet találni, Magyarországon és külföldön is nehezen”– magyarázta Szatmáry András, a Gyermekszív Központ vezetője.

Magyarországon évente 5–10 gyermekszív transzplantációra lenne szükség, ha van donor, azonnal el is tudják végezni.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés