hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Csatlakozzon Magyarország is az Eurotranszplanthoz!

Kétségbeesettek a műszíves kisfiú szülei

A szülők levélben fordultak a döntéshozókhoz, és azt kérik, Magyarország minél hamarabb csatlakozzon az Eurotranszplanthoz, ezzel is esélyt adva a kisfiúknak.

A műszívvel életben tartott Máténak már egy éve nem találnak donort, ezért orvosai szerint esélyei folyamatosan romlanak. Máté helyzetét nehezíti, hogy Magyarországon nagyon kevesen ajánlják fel a szerveiket, és nincs más országgal megállapodás a szervcseréről. Így Máté a külföldi várólistáknak csak a végére kerülhet.

A szülők végső elkeseredésükben levelet írtak az egészségügyi döntéshozóknak: azt szeretnék, hogy minél hamarabb szülessen megállapodás más országokkal a szervcseréről.

„Igaz hogy 23 országban van keresés, de közös lista nincsen és nem szeretnénk, ha az utolsó helyen állnánk a listán” – mondta a kisfiú édesanyja.

Ez csak akkor lehet másképp, ha Magyarország csatlakozik az európai transzplantációs szervezethez, az Eurotranszplanthoz, vagy külön megállapodásokat köt a szervcseréről más országokkal. Így közös listán lennének a betegek, és az kapná a szervet külföldről, aki a leginkább rászorul.

AZ RTL Híradója úgy tudja, a kormány legkésőbb év végéig akar a kérdésben dönteni. A szakemberek többsége egyébként azt támogatja, hogy csatlakozzon Magyaroroszág az Eurotranszplanthoz.

A RTL Híradójában elhangzott beszámolót itt megnézheti!

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink