hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tudomány

Sérült szívét helyreállítja a zebradánió

A népszerű akváriumi hal, a zebradánió meghökkentő képessége sérült szívizmai regenerálására a szívbetegségek új gyógymódjához vezethet a jövőben amerikai tudósok reményei szerint.
A zebradánió (Danio rerio), ez a kicsi, csíkos hal a trópusokról került az akváriumokba, illetve gerinces modellállatként a laboratóriumokba. Utóbbi következtében egyike volt az első állatoknak, amelyek teljes DNS-kódja elkészült.
 
Korábbi kutatások már megállapították a kis halnak azt a különlegességét, hogy vissza tudja építeni szívét, még akkor is, ha mintegy ötödét kivágják. Ennek a figyelemre méltó regenerálási képességnek a hátterében a gata4 jelű gén állhat, amely általában a zebradánió embriójában működik, hogy segítse a szív kialakulását – közölték amerikai kutatók a brit Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában.
 
Az észak-karolinai Duke Egyetem orvosi központjának kutatói megjelölték a gata4 gént úgy, hogy fluoreszcens fény kibocsátását észlelik, amikor a gén működésbe lép.
 
A sértetlen szívű halaknál nem tapasztaltak fluoreszkálást. Amikor azonban kicsíptek egy darabkát a halak szívéből, akkor a kamrák külső fala mentén lévő szívizomsejtek fluoreszkálni kezdtek, sokszorozódtak, és kitöltötték a sebet.
 
A folyamat megértése közelebb vihet ahhoz, hogy a szívrohamot elszenvedett emberek sérült szívszöveteit majdan regenerálni tudják.
 
„Még nem ismerjük azokat az utasításokat vagy mechanizmusokat, amelyek mozgósítják ezeket a sejteket vagy szaporodásra késztetik őket, ám azt már most tudjuk, hogy ezek azok a sejtek, amelyek részt vesznek az új szövet növesztésében – mondta Kenneth Poss, a Duke sejtbiológusa. – Az emberi szív nem tűnik olyan összetettnek, hogy ne lenne képes regenerálódni”.
 
MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink