hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségipar

Sereghajtó lehet a magyar gyógyszeripar

Ha nem változtat a kormány az iparpolitikán, drasztikusan visszaesik a hazai gyógyszergyártás

Ha nem változtat a kormány az iparpolitikán, drasztikusan visszaesik a hazai gyógyszergyártás – mondta Rózsa András, a Teva Magyarország vezérigazgatója egy márciusi háttérbeszélgetésen. Két éve még azzal hitegették őket, hogy a nemzetgazdaság húzóágazata lesz az iparág, ám az időközben elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény súlyos csapást mért az ágazatra.

A négy nagy magyar gyártó (Richter, Egis, Sanofi, Teva) az elmúlt két évben 6 milliárd forintos piacot veszített, s az ágazat ezen időszak alatt 71 milliárd forint forgalomarányos különadót fizetett be az Egészségbiztosítási Alapba. A TB által meghirdetett folyamatos árverseny is elsősorban őket sújtja, hiszen az általuk forgalmazott generikus készítmények piacán zajlik. A kedvezőtlen hatások miatt visszavágták a beruházásokat, a K+F kiadásokat, s csökkent a foglalkoztatás, ami nemzetgazdasági kár.
Az árverseny miatt félő, hogy az itthoni nyomott áron forgalmazott orvosságokat felvásárolják az EU-tagállamok nagykereskedői, és otthon jó pénzen értékesítik azokat. Ez legális, de hatására előfordulhat, hogy a gyártók kivonják ezeket a termékeket Magyarországról. Pedig jelenleg a hazai gyártók látják el a betegek felét gyógyszerekkel. A kormány mostani megszorító csomagja szerint 15 milliárdot kellene megspórolni a gyógyszerkasszában, ez a cégek mellett – a támogatási kulcsok csökkentése miatt – a lakosságot is sújtja. Pedig a gyógyszerfogyasztás a támogatotti körben az elmúlt két esztendőben már 46 milliárddal csökkent. Téves az a kormányzati érvelés, hogy sok a 250 milliós évi dobozforgalom. A valós fogyasztást ugyanis azt mutatja, hogy hány tabletta van egy dobozban, mert ez jelenti a napi terápiás költséget – hangzott el a tájékoztatón.

Forrás: Világgazdaság Online

 

cimkék

hirdetés

Könyveink