hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Sebészet a háziorvosoknál

November 1-jétől megszűnik a félegyházi kórházban az éjszakai sürgősségi betegellátás. Erről a helyi képviselők döntöttek – írja a baon.hu.

Továbbra is komoly likviditási gondokkal küzd a kiskunfélegyházi városi kórház, amelynek működését folyamatosan fenyegeti a víz- és gázszolgáltatás felfüggesztése is. A kórház vezetősége az adósság csökkentésére, több szigorítási javaslattal élt a fenntartó önkormányzat felé. A testületi ülésen az a döntés született, hogy novembertől megszűnik az éjszakai sürgősségi sebészeti ambulancia az intézményben, mert az önkormányzat nem vállalta annak finanszírozását.

Dr. Kovács József, a kórház főigazgatója elmondta: az ambulancia fenntartása havonta mintegy 6,3 millió forintba került, melyre nem kaptak OEP finanszírozást. Ezt az ellátátást ugyanis csak azokban a kórházakban fizeti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ahol aktív osztályok működnek.

Mint ismert, felhalmozódott adóssága miatt tavaly októberben megszüntették az aktív betegellátást a félegyházi kórházban. A félegyházi és a kecskeméti megyei kórház együttműködési szerződést kötött, melynek értelmében Félegyháza 103 aktív ágyát a rehabilitációs ágyakért cserébe átvette a megyei egészségügyi intézmény. 

A városatyák 11 igen és két tartózkodás mellett úgy döntöttek, hogy az önkormányzat sem fizeti ki az éjszakai sürgősségi sebészeti betegellátást, amit a kórház sem tudott kigazdálkodni. Ezért november elejétől csupán a központi háziorvosi ügyeletre mehetnek a félegyházi és környékbeli betegek éjszakánként, ahol viszont sokkal korlátozottabbak a gyógyítás feltételei. A szavazásánál a szocialista frakció két tagja, Ernyes László és dr. Garai István tartózkodott. Garai István országgyűlési képviselő szerint a város és a kórház nehéz helyzete ellenére sem szabad ezt az ellátást megszűntetni – írja a baon.hu.

hirdetés

Könyveink