hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Schmitt: Magyarország elkötelezett a nem fertőző betegségek elleni harcban

A nem fertőző betegségek jelentik ma legfőbb fenyegetést az emberi egészségre és a fenntartható fejlődésre, ezért Magyarország erősen elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon az ellenük folytatott harchoz. Mindezt hétfőn New Yorkban jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ 66. Közgyűlésének nyitónapján, a nem fertőző betegségekről mind a 193 tagállam vezetőinek részvételével megrendezett tanácskozáson.

Az államfő elismerte, hogy miközben Magyarország sikeres a fertőző betegségek elleni harcban, a lakosság egészségtelen életmódjának befolyásolásának terén még nem sikerült elérni a kívánt áttörést. Schmitt Pál ugyanakkor figyelemre méltónak nevezte a nem fertőző betegségek elleni átfogó programok területén elért eredményeket. Hangsúlyozta, hogy a magyarok a világ minden részéről érkezett diákok és szakemberek oktatása és képzése révén régóta és sikerrel osztják meg az ezen a téren szerzett ismereteiket.

"Tapasztalatokat szereztünk abban, hogy az egészségügyi szektorban hogyan tervezzünk meg és hajtsunk végre a helyi igényekhez és a források szűkösségéhez igazított programokat, biztosítva azok fenntarthatóságát" – mondta Schmitt Pál. A magyar államfő hangsúlyozta, a kórházközpontú modellel szemben innovatív, átfogó, a megelőzést, a korai felismerést és az ellenőrzést egyesítő módszerek alkalmazására kell áthelyezni a hangsúlyt. Mint mondta, a fenntartható társadalmi-gazdasági növekedés szerves részeként égető szükség van a megelőzés terén végrehajtandó beruházásokra. Rámutatott, hogy Magyarország igazodik az Európai Unió által kifejtett állásponthoz.

Schmitt Pál kijelentette: sportemberként tudja, hogy az álmok beteljesítéséhez, az aranyérem eléréséhez és a mérkőzés megnyeréséhez nemcsak a célt kell kitűzni, de hosszú távú, átfogó stratégiát kell kialakítani, amelyet akciótervekre lebontva, mindennapi nehéz munkával lehet elérni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink